VIDEO: Smrtonosni napad ispred parka u Lahoreu

Većina povrijeđenih su žene i djeca (AFP)

Od eksplozije ispred parka u centralnom dijelu grada Lahorea na istoku Pakistana danas je poginulo najmanje 60, a povrijeđeno više od 120 osoba, izjavili su zvaničnici.

“Eksplozija je bila jaka i izazvala je veliki broj smrtnih slučajeva i izazvala veliku štetu”, rekao je  za Al Jazeeru Jam Sajjad Hussain, glasnogovornik hitne službe” Rescue 112 “.

Većina povrijeđenih su žene i djeca, potvrdio je Hussain.

 

 

 

https://twitter.com/khalidkhan787/status/714109745322397696

 

“Bio sam nekoliko blokova dalje od mjesta eksplozije, mnogi ljudi su trčali i vrištali kao da se svijet srušio”, rekao je Mian Ashraf, pitajući do kada će Paksitanci gledati kako ginu njihovi najmiliji.

Policija je potvrdila da je riječ o samoubilačkom napadu, dodajući da bi se broj poginulih mogao popeti.

“Ne možemo isključiti mogućnost da se radi o samoubilačkom napadu, ali stvari će uskoro biti jasne”, rekao je Haider Ashraf, zvaničnik DIG operacije Lahore.

Vlasti su proglasile vanredno stanje.

Brojni napadi

Prošle godine, u bombaškom napadu poginuo je jedan pakistanski ministar, a prilikom napada na njegov dom u Punjabu ubijeno je još najmanje osmero osoba.

Ranije u martu,  na sjeveru Pakistana, u eksploziji bombe postavljene na autobus koji je prevozio Vladine dužnosnike poginulo je najmanje 15 ljudi.

Bombaš samoubica usmrtio je 13 osoba 8. marta kada se raznio ispred suda u Charsaddi, u provinciji Khyber Pakhtunkhwa koja se nalazi 30-ak kilometara od Peshawara.

Pakistan se bori protiv domaćih boraca od 2004. godine kada su talibani, razmješteni američkom invazijom na Afganistan 2001. godine, počeli kampanju u graničnim plemenskim područjima.

Izvor: Al Jazeera i agencije