VIDEO: Smrtonosni napad na hotel u Mogadišu


Facebook/Mohammed Kahiye

Najmanje 13 osoba ubijeno je u nedjelju u snažnoj eksploziji automobila-bombe pred hotelom u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, objavili su sigurnosni i bolnički izvori, a odgovornost je preuzela skupina Al-Shabab, javlja Hina.

Eksplozija se dogodila u hotelu “Jazeera Palace”, u koji zalaze članovi somalske Vlade i strani državljani i u kojem je smješteno nekoliko diplomatskih predstavništava.

Napad je potvrdio i AMISOM, misija Afričke unije u Somaliji, koja se bori protiv pobunjenika.

Somalska skupina Al-Shabab preuzela je odgovornost za napad i obrazložila da je to odgovor na napade AMISOM-a i somalske Vlade.

“Mi stojimo iza napada”, rekao je šeik Abu Musab, glasnogovornik skupine za vojne operacije.

Agenciji Reuters rekao je da ciljaju “neprijatelje” kao što su pripadnici snage Afričke unije i Vladini dužnosnici.

Hoteli česta meta

Mohamed Moalim, očevidac koji je bio u hotelu, pretpostavlja da je napad izveden kamionom natovarenim eksplozivom, sudeći po silini eksplozije.

Al-Shabab je za mete svojih prijašnjih napada često birao hotele.

Ta skupina, koja je počela oružanu pobunu 2007. godine, povezana je s Al-Kaidom i ratuje protiv Vlade Somalije, koja nije ni jedinstvena ni stabilna.

Somalskoj Vladi pomaže 22.000 vojnika iz Kenije, Etiopije, Burundija, Ugande i Džibutija u snagama AMISOM-a.

Napad se dogodio za vrijeme posjete predsjednika Baracka Obame Keniji i Etiopiji, u toj regiji dvjema američkim važnim saveznicama u ratu protiv pobunjenika, u kojem vojska Sjedinjenih Država sudjeluje bespilotnim letjelicama.

Izvor: Agencije