Video: Smrtonosni požari plamte Tennesseejem

Najmanje sedam osoba poginulo je na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država gdje se šire šumski požari u planinskom turističkom području, prinudivši hiljade na odlazak i oštetivši stotine domova i poslovnih objekata, objavili su američki mediji.

Jaki vjetrovi i suha vegetacija, do koje je dovela najgora suša u skoro deset godina, osigurali su gorivo za požare koji plamte u istočnom dijelu Tennesseea i koji su opasnost za dva turistička grada.

Sedmero mrtvih nisu identificirani, ali su vlasti rekle kako su troje pronašli u jednoj kući, četvrto tijelo u izgorjelom hotelu, a još tri u istom području, javio je Knoxville News Sentinel.

Četrdeset pet ljudi je zatražilo pomoć u oblasnoj bolnici, rekli su zvaničnici.

Najposjećeniji nacionalni park

Požari su izbili u blizini poznatog tematskog parka Dollywood koga je osnovala legenda country muzike Dolly Parton, a smješten je u turističkom gradiću Pigeon Forge.

Gradske vlasti su ukinule obaveznu evakuaciju, dok su ograničenja na snazi u obližnjem Gatlinburgu, gradu 11 kilometara jugoistočno na ulazu u nacionalni park Great Smoky Mountains koji je najposjećeniji nacionalni park u SAD-u.

Više od 14.000 stanovnika grada i posjetitelja, kako se vjeruje odvezeno je samo iz Gatlinburga.

Prema News Sentinelu ove sedmice je u požarima izgorjelo 700 kuća i poslovnih objekata.

Dvadeset šest aktivnih požara spalilo je oko 4.855 hektara širom savezne države Tennessee.

Izvor: Agencije