VIDEO: Snažan tajfun pogodio Filipine


Snimak tajfuna Noul iz svemira [Vine/ Terry W. Virts]

Tajfun Noul ubio je dvije osobe na sjeveroistočnom kraju Fililpina, a snažan vjetar i kiša ruše kuće, pa je više od 3.000 stanovnika moralo biti evakuirano.

Nakon što je došao do kopna, tajfun je donekle oslabio, pa je brzina vjetra u ponedjeljak pala na 160 kilometara na sat, a u središtu tajfuna ima naleta i do 195 km/h, prenosi Hina.

Očekuje se da se oluja u utorak premjesti na sjever i uputi prema centralnom dijelu Japana, objavili su filipinski meteorolozi.

Britanska agencija za procjenu opasnosti od tropskih oluja spustila je Noula u ponedjeljak u tajfun četvrte kategorije, a bio je u petoj.

Udar tajfuna

Do filipinskog kopna je stigao u nedjelju, a udario je 400 kilometara sjeverno od glavnoga grada Manile, u polja riže i kukuruza pokrajine Cagayan. 

Vjetar je rušio stabla i dalekovode, pa su mnogi dijelovi te pokrajine ostali bez struje.

“Tajfun se udaljio, ali naš je problem sada kako popraviti uništeno. Manje kuće u našim siromašnim mjestima na obali teško su stradale”, rekao je u radijskom intervjuu Darwin Tobias, gradonačelnik Santa Ane u Cagayanu.

Nacionalna agencija za katastrofe objavila je da su dvojica muškaraca poginula od strujnog udara, jer su usred najžešće oluje u gradu Aparriju skidali metalni krov s kuće.

Vlasti su objavile da je prije tajfuna više od 3.400 stanovnika pokrajina Cagayan i Isabele smješteno u evakuacijske centre u školama, sportskim dvoranama i gradskim vijećnicama.

Izvor: Agencije