Video: Snažno nevrijeme poharalo Srbiju i Hrvatsku

Snažno nevrijeme s kišom i vjetrom, kao što je bilo ranije najavljeno, zahvatili su u ponedjeljak poslije podne i navečer Beograd i Novi Sad, veći dio Srbije te dijelove Hrvatske.

Oko 18:00 sati jaka kiša, praćena vjetrom, počela je padati u prijestolnici Srbije, gdje se naglo naoblačilo i došlo do pada temperature.

Sat ranije, vjetar i jaka kiša su pogodili i Novi Sad, a lomili su granje i nosili ograde, javila je agencija Tanjug.

Uslijed olujnog nevremena u Beogradu, letovi nekih kompanija ka Beogradu preusmjereni su na aerodrome u susjednim državama, a neki letovi iz Beograda kasne, saopćio je Aerodrom Beograd.

Istovremeno su jaka kiša i vjetar zahvatili i Šabac, a mediji su prenijeli kako je snažno nevrijeme pogodilo i Zaječar, u kome su jak vjetar, kiša i grad potrajali oko sat vremena.

Kako navode korisnici društvenih mreža, u centru grada za kratko vrijeme stvorio pravi potop, a vjetar je bio toliko jak da je čupao saobraćajne znakove.

Snažno nevrijeme je u poslijepodnevnim satima pogodilo i Sremsku Mitrovicu, Šid i Rumu, dodaju mediji.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je kako se u toku večeri na području Banata, Pomoravlja, istočne i jugoistočne Srbije mjestimično očekuju jaki pljuskovi s grmljavinom, a ponegdje i gradom.

Oblačnost će biti praćena jakim ili olujnim vjetrom s udarima od preko 70 kilometara na sat.

Osijek kao bombardiran

U Hrvatskoj, tokom jednosatnog olujnog nevremena, koje je u ponedjeljak oko 17:00 sati pogodilo osječko područje, uposlenici osječke Javne vatrogasne postrojbe imali su više od 100 različitih intervencija, a očekuje se kako će taj broj biti znatno veći.

Komandant JPVP-a Boris Banjan kazao je agenciji Hina kako su vatrogasci u nekoliko navrata izvlačili ljude iz automobila koje je blokirala nabujala voda te ispumpali velike količine vode iz objekata.

Olujni vjetar odnio je ili oštetio limene krovove na nekoliko odjela osječkog Kliničkog bolničkog centra, među ostalim, na Klinici za pedijatriju i kliničkom Zavodu za patologiju, što je izazvalo curenje vode, a što vatrogasci sada pokušavaju sanirati.

Uz brojna srušena stabla, oštećene automobile, ugašen je i veliki požar kuće u osječkoj Psunjskoj ulici, a zbog oštećenja električnih vodova došlo je i do prekida tramvajskog prometa.

Grad Osijek izgleda kao da je bombardiran, ocijenio je Banjan.

Izvor: Agencije