Video: Snijeg izazvao probleme širom regije

Snijeg, koji je intenzivnije počeo padati u popodnevnim satima u subotu, već je stvorio probleme u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Saobraćaj se odvija otežano, kao i kretanje građana.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Upozorenje je izdato za period 11. i 12. decembra, a zbog najave jakog olujnog vjetra, s mogućim udarima orkanske jačine, koji mogu dostizati brzinu i do 110 kilometara na sat, prenosi Anadolija.

Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo apelira na sve građane da se u navedenim danima suzdrže od odlazaka u planine, ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja u urbanim sredinama.

Iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba navode da su, zbog intenzivnih padavina, u većem dijelu Bosne i Hercegovine proglašeni zimski uslovi za vožnju.

Na dionicama preko planinskih prevoja za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca, a sva vozila koja ne posjeduju adekvatnu zimsku opremu isključuju se iz saobraćaja.

Snijeg u Sarajevu

Savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima te apeliraju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine za sada nema nikakvih značajnijih problema u vodotocima, rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

“Snijeg, koji je najavljen i očekivan, nije donio značajne probleme koji bi morali alarmirati neke službe spašavanja. Kolege koje rade na održavanju već uveliko sklanjaju snijeg sa ceste. Najava je bila 30-tak centimetara snijega. Počeo je jakim intenzitetom, međutim, to je već sada smanjeno”, pojasnio je Solak.

Međutim, svakako se treba pridržavati nekih stvari ukoliko se ide na put.

“Za početak sedmice, ponedjeljak ili utorak, najavljen je jak vjetar. Svakako će doći do otapanja snijega. Ne bi trebao napraviti značajnije probleme, konkretno u vodnim tokovima. Svakako ćemo biti spremni”, kazao je Solak.

Izjavio je da je najavljeno povećanje u slivu rijeke Neretve.

Solak je napomenuo da oni koji imaju neke građevinske radove i opremu koju bi vjetar mogao dignuti ili oboriti da vode računa da se ne napravi šteta.

Snijeg u Sarajevu

Zbog obilnih snježnih padavina otkazana je i jedna utakmica 18. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Teren na stadionu u Doboj-Kakanju je bio potpuno prekriven snijegom, pa su službena lica odlučila susret Mladosti i Krupe prolongirati za nedjelju s početkom u 13:00 sati.

Snijeg pada i u Banjoj Luci, a na putevima na području Brčko distrikta saobraćaj je otežan zbog snježnih padavina.

Snijeg je prouzrokovao i prekid u napajanju električnom energijom u pojedinom područjima.

Većina seoskih naselja u opštini (Bosanski) Novi Grad od subote uutro je bez električne energije.

Odgođene utakmice u Crnoj Gori

Loši vremenski uslovi i kiša koja od sinoć pada u Crnoj Gori odgodili su četiri susreta posljednjeg kola jesenjeg dijela domaćeg prvenstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgođeni su mečevi Kom Eurozox-Sutjeska, Budućnost-Iskra, Dečić-Zeta i Grbalj-Petrovac. Ovi mečevi bili su zakazani za 13 sati.

Prema pravilnicima Fudbalskog saveza Crne Gore, utakmice bi trebalo da se odigraju u roku od 24 sata, ukoliko za to bude uslova.

Danas su jedino igrali pljevarski Rudar i Mladost. Zbog snijega u Pljevljima, utakmica je odigrana u Podgorici i Rudar je slavio 2:0, golovima Đalovića u 28. i Đečevića u 91. minutu.

Nakon 18 kola, Sutjeska je prva s 45 bodova, deset više od drugoplasirane Budućnosti.

Jaka bura na Jadranu

Gotovo čitav kontinentalni dio Hrvatske od subote ujutro je pod snijegom, prenose hrvatski mediji, a najviše ga je u planinskim područjima.

U Varaždinu je do sada napadalo 14 centimetara snijega, u Kninu jedan, a u Zagrebu tri centimetra, navodi portal Index.hr.

U primorju saobraćaj otežava jaka bura, pa ima dosta ograničenja, javila je Hina.

Zimski uvjeti vožnje su na većini puteva u Istri, Lici, Gorskom kotaru, kao i centralnoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj zbog snijega.

Saobraćaj je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje na snježne padavine za područje Srbije za subotu navečer, tokom noći i i nedjelju ujutro.

U većem dijelu Srbije se, kako se navodi, očekuje stvaranje snježnog pokrivača, na sjeveru do pet centimetara, a u ostalim predjelima od pet do 10 centimetara, lokalno i više, a u planinskim predjelima se očekuje dalje povećanje visine snježnog pokrivača.

Srbija: Kiša će preći u snijeg

Prema prognozi vremena, za subotu se u Srbiji očekuje naoblačenje s kišom, padom temperature i umjerenim sjeverozapadnim vjetrom sa sjevera i zapada zemlje, koja će se tokom dana proširiti i na ostale krajeve zemlje.

Na jugu i istoku tokom većeg dijela dana zadržat će se uglavnom suho vrijeme, uz umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar.

Kasnije poslije podne kiša se očekuje i u ovim predjelima, uz skretanje vjetra na sjeverozapadni, dok će istovremeno na sjeveru i zapadu Srbije kiša preći u snijeg.

Uvečer i tokom noći snijeg će padati u svim krajevima, uz formiranje snježnog pokrivača.

U Begradu će u subotu biti oblačno, vjetrovito i hladnije, povremeno sa slabom kišom, a uvečer i u toku noći sa snijegom, uz formiranje manjeg snježnog pokrivača.

Izvor: Agencije