Video: Sojuz pristao na svemirsku stanicu

Izvor: Reelnasa/NASA

Ruska raketa Sojuz, u kojoj su dva ruska i jedan američki astronaut, uspješno je pristala na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nakon tehničkih problema koji su izazvali dva dana kašnjenja u pristajanju.

Svemirska letjelica s posadom, koju su činili Aleksandar Skvorcov, Oleg Artemjev i Steven Swanson, pristala je u 3:53 po moskovskom vremenu, priopćila je kontrola ruske misije, a prenijela agencija AFP.

Astronaut Skvorcov je prvi ušao u postaju, tri sata nakon pristajanja, grleći se sa članovima posade koji već tamo borave.

„Baš je zabavno. Ima mnogo više prostora ovdje, nego u raketi“, rekao je Skvorcov.

Matematička greška

Rusko-američka posada trebala je, prema prvobitnom planu, pristati u srijedu, samo šest sati nakon lansiranja iz Kazahstana, no letjelica Sojuz imala je tehničku pogrešku u kretanju kroz orbitu.

Pretpostavka je da je do problema došlo zbog matematičkog problema, a formirano je i posebno povjerenstvo koje treba utvrditi uzrok greške.

„Bila su to duga dva dana, ali uspjeli smo. Drago mi je da smo ovdje“, poručio je astronaut Swanson nakon dolaska na postaju.

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji već se nalaze Japanac Koichi Wakata, kao prvi japanski astronaut koji upravlja postajom, Amerikanac Richard Mastracchio i Rus Mihail Tjurin, koji ondje borave od studenog prošle godine.

Izvor: Agencije