Video: Solar Impulse 2 završio put

Slijetanje Solar Impulsea [YouTube/SOLAR IMPULSE via Storyful]

Avion na sunčevu energiju Solar Impulse 2 je završio svoj put oko svijeta bez kapi goriva, sletivši rano u utorak ujutro na aerodrom u Abu Dhabiju.

Ova letjelica je prvi avion na solarni pogon koji je letio iznad četiri kontinenta, tri mora i dva okeana, kako bi promovirao korištenje obnovljive energije.

Avion na sunčevu energiju Solar Impulse 2 napustio je Egipat u nedjelju i krenuo na posljednju dionicu puta oko svijeta koji je prešao bez kapi goriva.

Avionom, koji je svoje putovanje počeo u Abu Dhabiju u martu 2015., upravljali su na smjenu Švicarci Andre Bertrand Piccard i Andre Borschberg, u sklopu kampanje promoviranja tehnologija koje koriste čistu energiju.

Let bez goriva

“Putovanje oko svijeta završava u Abu Dabiju, ali ne i projekt”, rekao je Piccard za Reuters nekoliko dana prije polijetanja, prenosi Hina.

Solar Impulse leti bez kapi goriva, njegova četiri motora isključivo rade na sunčevu energiju, koju prikuplja 17.000 solarnih ćelija u krilima.

Avion, s trupom od ugljičnih vlakana, rasponom krila većim od Boinga  747 i težinom prosječnog porodičnog automobila, može letjeti na visini od gotovo 8.500 metara i to brzinom od 55-100 kilometara na sat.

“Ovaj je projekt velika promocija korištenja čiste tehnologije širom svijeta i  njegova je ostavština da je stvorio međunarodnu zajednicu poklonika”, kazao je Piccard.

Izvor: Agencije