Video: Srušio se vojni avion u Turskoj

Izvor: Anadolija

Tokom zajedničkih vojnih vježbi turskih i azerbejdžanskih zračnih snaga, u blizini Konye srušio se avion Turaz Falkon 2015.

U nesreći su dva pilota izgubila život.

Prema prvim informacijama sa terena, letjelica se srušila nedaleko od naselja Karatay.

Guverner Konye Muammer Erol kazao je da je jedan pilot iskočio iz aviona, a da se za drugim traga.

Oružane snage Turske izdale su saopćenje u kojem su navele da su “dva mlada pilota poginula kao mučenici”, izrazivši saučešće porodicama pilota, oružanim snagama i turskom narodu.

Pad turskog aviona uslijedio je tri dana nakon što je Grčka protestirala zbog toga što je Turska rezervirala veliki dio zračnog prostora nad Egejskim morem za vojne manevre do kraja ove godine.

Vježbe do kraja godine

Glasnogovornik grčkog Ministarstva vanjskih poslova Konstandinos Kutras je izjavio da je Turska jednostrano izdala zvanično upozorenje – NOTAM da za vojne potrebe rezervira širok zračni prostor iznad Egejskog mora od 2. marta sve do 31. decembra ove godine.

Grčka kaže da se time Turska ubacuje u grčki zračni prostor, da ometa saobraćaj do dva regionalnih aerodroma i da utječe na dva međunarodna koridora, kao i da to ometa turizam na grčkim otocimau Egeju, prenijele su agencije.

Kutras je rekao da će Grčka protest protiv Turske podnijeti NATO-u, Ujedinjenimm narodimaN, Evropskoj uniji i Međunarodnoj upravi za civilnu zračnu plovidbu.

Prošle sedmice u padu dva turska borbena aviona poginula su četverica pilota, nedaleko od istočnog grada Malatya.

“Četverica vojnika su poginula. Pronađene su olupine oba aviona”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala.

U mjestu Akcadag, nedaleko od Malatye, pronađene su olupine aviona, a radi se o borbenim avionima koji se koriste za obuku pilota.

Izvor: Agencije