Video: Sudar američkog razarača i trgovačkog broda

USS Fitzgerald sudario se s trgovačkim brodom oko 2:30 sati ujutro po lokalnom vremenu, oko 56 morskih milja jugozapadno od Yokosuke (AP)

Američki i japanski brodovi i avioni i dalje tragaju za sedam američkih mornara, koji su nestali nakon sudara američkog razarača USS Fitzgerald i filipinskog trgovačkog broda 56 nautičkih milja jugozapadno od grada Yokosuka u Japanu, u kojem su povrijeđena tri mornara.

Kako se navodi u saopćenju, USS Fitzgerald sudario se s trgovačkim brodom oko 2:30 sati ujutro po lokalnom vremenu, a riječ je o rijetkom incidentu za koji za sada nema naznaka terorizma.

U međuvremenu, američki razarač je stigao u matičnu luku u Japanu uz pomoć dva tegljača, a članovi posade čekaju da se iskrcaju.

Američka novinska agencija navodi i da je pokrenuta istraga o uzroku nesreće, a kako je saopćila japanska obalska straža u toku je ispitivanje članova posade filipinskog broda.

Prema riječima regionalnog zvaničnika iz Japanske obalske straže, zvaničnici istražuju i da li je uzork nesreće bio eventualno profesionalni nemar. 

Troje povrijeđenih je medicinski zbrinuto, a među njima je i jedan od kapetana razarača koji je helikopterom prebačen u mornaričku bolnicu u bazi Yokusuka. Druga dvojica povrijeđenih su prebačeni u lokalnu bolnicu sa posjekotinama i modricama. Japanska obalska straža i mornaričke odbrambene snage traže nestale mornare. 

Za sada je nejasno kako je došlo do nesreće, ali prema navodima mornarice, razarač USS Fitzgerald oštećen je sa desne strane, ispod i iznad nivoa vode.

Trgovački brod koji je tri puta veći od razarača, nosio je 1.080 kontejnera, a nijedan od 20 članova posade nije povrijeđen, a prema navodima nije ni oštećen.

Razarač djelimično poplavljen

Američka mornarica ranije je javila kako je razarač djelimično poplavljen, te kako se kreće uz pomoć vlastitog pogona, iako je taj pogon ograničen.

Glasnogovornik američke sedme flote rekao je kako se brod kreće natrag u Yokosuku brzinom od tri čvora.

Jedan povrijeđeni mornar morao je biti evakuiran sa broda u bolnicu uz pomoć japanskog vojnog helikoptera, saopćila je američka mornarica.

Japanska novinska agencija Kyodo javila je kako nijedan brod nije u opasnosti od potonuća, ali je moguće da su neki mornari pali u more.

Japanski mediji javljaju kako je sedam članova posade američkog razarača nestalo.

Izvor: Agencije