Video: Sukobi nakon ubistva tinejdžera

Porodica nestalog palestinskog tinejdžera saopćila je u srijedu poslije podne da je njegovo tijelo identificirano, a palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je optužio izraelske ekstremiste da su ga ubili.

Rođaci su rekli da je sedamnaestogodišnjem Mohammedu Hasanu Abu Khadiru (17) prišao automobil rano u srijedu ujutro i da je primoran da uđe unutra prije negos što je vozač odjurio.

Njegovo tijelo je kasnije nađeno u jerusalemskoj šumi, što je podstaklo bojazan da je mladić ubijen u znak osvete za nedavno ubistvo tri izraelska tinejdžera na Zapadnoj obali.

Dječakov rođak Saed Abu Kdeir potvrdio je da je tijelo identificirano i da se radilo o nestaloj osobi.

Izraelska policija je, međutim, saopćila da tijelo još nije identificirano.

Pozvati ubice na odgovornost

Abbas je optužio ekstremne jevrejske naseljenike za “ubistvo i spaljivanje tijela malog dječaka”, tražeći da Izrael pozove ubice na odgovornost, prenio je AP.

Palestinski tinejdžer iz okupiranog istočnog Jerusalema otet je i ubijen rano u srijedu, nakon što su ranije ove sedmice pronađena tijela trojice otetih izraelskih mladića.

Izraelski vojni radio potvrdio je smrt tinejdžera.

Glasnogovornik policije kazao je za Al Jazeeru da je policiji prijavljena otmica palestinskog mladića u Shuafatu, palestinskom naselju u istočnom Jerusalemu.

Sukobi u Shuafatu [Izvor: YouTube/Alqudsnewspaper]

Ubistvo Palestinca izazvalo je sukobe u istočnom Jerusalemu, gdje je 200 mladih Palestinaca bacalo kamenje na policiju, koja je odgovorila gumenim mecima, saopćila je policija.

Znakovi nasilja na tijelu

Vojni radio izvijestio je da su svjedoci kazali kako je palestinski tinejdžer primoran da uđe u automobil u istočnom, arapskom dijelu grada.

Njegovo beživotno tijelo pronađeno je nedugo zatim u drugom dijelu grada.

Prema tom izvještaju, sumnja se da je ubistvo tinejdžera osveta za kidnapiranje i kasnija ubistva trojice izraelskih tinejdžera.

Izraelski izvor u snagama sigurnosti, koji je želio ostati anoniman, smatra da je tinejdžer otet i ubijen u znak odmazde za ubistva izraelskih tinejdžera, javio je Reuters.

Bijela kuća osudila ubistvo

Bijela kuća osudila je u srijedu ubistvo palestinskog tinejdžera i apelirala da vlasti preduzmu hitne korake i spriječe pogoršanje situacije.
“SAD osuđuje užasno ubistvo palestinskog tinejdžera Mohameda Hasana Abu Khadira”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest novinarima.
On je dodao da Washington poziva Vladu Izraela i Palestinsku upravu da preduzmu sve neophodne korake i spriječe odmazde i dalje nasilje.

Lokalni mediji su javili da je u srijedu ubijen 17-godišnji Mohammed Hasan Abu Khadir.

Uzrok njegove smrti je nepoznat, navodi policija, dok izraelski list Yediot Aharonot javlja da je tijelo mladića ”spaljeno, s vidljivim znakovima nasilja”.

Rođak otetog tinejdžera, po imenu Mahmud, rekao je za vojni radio da je mladić uguran u automobil, za kojim su zatim pojurili mještani u svojim automobilima.

Mještani su ranije prijavili policiji da je neko u istom automobilu neuspješno pokušao oteti sedmogodišnje dijete.

Gradonačelnik Jerusalema Nir Barkat izdao je saopćenje u kojem se navodi: ”Ovo je užasan i barbarski čin koji najstrožije osuđujem. Potpuno sam siguran da će naše snage sigurnosti dovesti počinioce pred lice pravde. Pozivam sve da pokažu suzdržanost”.

Visoki zvaničnik iz pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa rekao je za Reuters da je porodica nestalog tinejdžera identificirala njegovo beživotno tijelo i da Vlada Izraela snosi odgovornost za ”jevrejski terorizam” te za otmicu i ubistvo u okupiranom Jerusalemu.

Palestinski predsjednik pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da osudi ubistvo mladog Palestinca, javila je palestinska državna novinska agencija WAFA.

Abbas je osudio i otmicu trojice izraelskih tinejdžera.

Izraelski desničarski ministar za stanogradnju Uri Ariel u srijedu je izjavio da je ubistvo arapskog tinejdžera “podlo i šokantno” te je pozvao policiju da uhvati ubice što je prije moguće i izvede ih pred lice pravde.

Izraelci uhapšeni nakon nereda

U utorak navečer, nekoliko sati nakon sahrane trojice ubijenih izraelskih tinejdžera, policija je uhapsila 47 ljudi, saopćivši da je 200 Izraelaca pravilo nered u Jerusalemu i uzvikivalo ”smrt Arapima”.

Privedeni su osumnjičeni za narušavanje javnog reda, uništavanje imovine, fizičke napade i napade na policajce.

Nekoliko hiljada ljudi, predvođeno izraelskim državnim vrhom, u utorak se okupilo na sahrani trojice izraelskih tinejdžera.

Izraelski ministar odbrane Moshe Ya'alon na sahrani je rekao da vođe i članovi Hamasa trebaju znati da će ih Izrael “progoniti i kažnjavati gdje god da su” i da će ih žestoko napasti.

Izraelska televizija i radijske stanice prekinuli su redovan program radi prenosa sahrane.

Pripadnici izraelske vojske u ponedjeljak navečer za Al Jazeeru su kazali kako su pronašli tijela tri nestala mladića nedaleko od Hebrona, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski državni mediji potvrdili su kako je riječ o tijelima Eyala Yifracha (19), Gilada Shaara (16) i Naftalija Frenkela (16), dvojnog državljanina Izraela i SAD-a.

Nestali su prije dvije sedmice dok su pješačili kući sa vjerskog seminara u Kfar Etzionu, nelegalnom naselju na Zapadnoj obali između Betlehema i Hebrona.

Lieberman traži veliku akciju na Gazu

Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman uputio je poziv da se na Gazu izvede operacija širokih razmjera, slična operaciji “Odbrambeni štit” iz 2002. godine koja je izvedena na Zapadnu obalu.

Šef izraelske diplomatije u izjavi za izraelski državni radio rekao je kako su raketni napadi pokrenuti iz Gaze povezani s ubistvima trojice izraelskih mladića, prenosi Anadolija.

“Moramo izvesti operaciju ‘Odbrambeni štit 2’, ali ovaj put operacija mora biti izvedena u Gazi. Ne gurajmo glavu u pijesak”, poručio je Lieberman.

On tvrdi da Hamas, nakon formiranja vlade kompromisa, nastoji preuzeti Palestinsku upravu i Zapadnu obalu te dodaje da je Hamas bila i ostala teroristička organizacija.

“Preuzimanje ove regije odlučno se mora spriječiti u vojnom smislu, a to je moguće udarom na vojne snage”, kazao je Lieberman.

Operacija “Odbrambeni štit” izvedena je 2002. godine za vrijeme mandata bivšeg premijera Ariela Sharona. U operaciji je stradalo više od 200 Palestinaca i 20 izraelskih vojnika.

Tokom operacije, koja se smatra jednom od najkrvavijih od 1967. godine naovamo, zarobljeno je više od 5.000 Palestinaca.

Palestinska žalba UN-u

Palestinci su u utorak uložili žalbu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog učestalih zračnih napada Izraela.

Izrael je u utorak potvrdio da su izvedeni napadi na 34 mete u Gazi nakon što je sa prostora Gaze na Izrael ispaljeno 18 raketa.

Stalni ambasador Palestine u UN-u Riyad Mansour naveo je da je Izrael pod izgovorom o potrazi za nestalim Izraelcima pokrenuo val napada na palestinsku teritoriju i ugrozio prava Palestinaca.

Mansour u pismu žalbe, također, navodi da su u izraelskim napadima stradali i brojni civili, među kojima i djeca te upozorava da bi takva praksa izraelske vlasti mogla izazvati nove nemire i val sukoba u pojasu Zapadne obale.

Više od 400 Palestinaca uhapšeno je od 12. juna, kada su nestala trojica izraelskih mladića.

Izvor: Al Jazeera i agencije