Video: Sukobi u Grčkoj zbog oduzete imovine

Grčka policija je suzavcem zaustavila desetke demonstranata koji su pokušali spriječiti aukcije imovine oduzete od dužnika banaka koji ne otplaćuju kredite.

Te svakodnevne aukcije su u srijedu nastavljene posle višemjesečne pauze.

Dok su ranije demonstranti uspijevali spriječiti prodaju, Vlada je poslala policiju da omogući održavanje aukcije, prenosi agencija Beta.

Po navodima policije, jedan demonstrant i jedan policajac su lakše povrijeđeni kada su demonstranti u hodniku suda u Atini, gdje je bila jedna od aukcija, gađali policajce kantama za smeće, vatrogasnim aparatima i svim drugim što im je došlo u ruke.

U Solunu je policija spriječila desetine demonstranata da upadnu u ured javnog notara i u ured udruženja notara.

Po izvještajima, nije bilo povrijeđenih.

Notari su mjesecima odbijali učestvovati u aukcijama, zbog napada ljevičara, koji kažu da žele zaštititi teško zarađenu imovinu grčkih građana.

Oduzimanje i prodaja imovine građana koji duguju bankama je dio sporazuma Grčke s njenim povjeriocima o pomoći.

Smatra se da su aukcije važne da banke savladaju ogroman obim loših zajmova, koji se procjenjuju na 45 posto svih zajmova.

Internetske aukcije trebale su početi prvi put u srijedu.

Vlada je obećala da se na aukciji neće prodavati stanovi i kuće u kojima žive vlasnici ako je vrijednost tih nekretnina do 300.000 eura.

Glasnogovornik Vlade Dimitris Canakopulos je rekao da vlasnici nekretnina mogu do kraja iduće godine zatražiti pravnu zaštitu da bi namirili dospjela dugovanja i na neodređeno vrijeme zaštitili svoje stanove i kuće u kojima stanuju.

Izvor: Agencije