Video: Suzavac i hapšenja u Parizu

Lideri sindikata su, uoči razgovora sa francuskim premijerom Manuelom Vallsom, poručili da ne žele da dođu u vladu samo na kafu (EPA)

Francuska policija upotrijebila je suzavac protiv demonstranata u Parizu tokom marša protiv reformi zakona o radu.

Privedeno je 38 demonstranata, od čega 27 uoči marša, a zabilježeni su i manji sukobi, prenijela je agencija AFP.

Na protestu se, prema navodima policije, okupilo između 14.000 i 15.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo 55.000, te približno 2.500 policajaca.

Sedam sindikata je iznijelo, kako su naveli, preliminarne rezultate ispitivanja javnog mnijenja u kojem je učestvovalo 700.000 ljudi, od kojih je 92 posto za povlačenje spornog zakona.

https://twitter.com/VBoudghene/status/747789857376854016

Lideri sindikata su, uoči razgovora sa francuskim premijerom Manuelom Vallsom, poručili da ne žele da dođu u vladu samo na kafu.

Reuters prenosi da promjene zakona o radu omogućavaju lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje i poslodavcima daju odlučniju riječ u pregovorima o uvjetima rada i zaradama.

Agencija navodi da je ovaj protest posljednji u nizu četvoromjesečnih sukoba koje francuski predsjednik Francois Hollande ima sa sindikatima i koji su unijeli podjele među vladajuće socijaliste, a rejting već nepopularnog Hollandea spustili na najniži nivo deset mjeseci pred predsjedničke izbore.

Protest je organiziran dan pred susret francuskog premijera sa liderima sindikata koji zagovaraju tvrdu liniju prema vlastima i traže od vlade da odbaci pojedine dijelove novog zakona.

https://twitter.com/VBoudghene/status/747784578820104192

Premijer i predsjednik tvrde da je zakon neophodan kako bi se Francuska izborila sa nezaposlenošću od deset posto.

“Nadam se da nas ne zovu samo na kafu”, rekao je novinarima vođa Opće konfederacije rada Philippe Martinez u vezi sa sutrašnjim sastankom u vladi.

Reuters navodi da su protestni marševi organizirani i u drugim gradovima Francuske.

Izvor: Agencije