Video: Sve veća razaranja od požara u Californiji

Vatrogasci u borbi sa vatrenom stihijom

Vatrogasci u Californiji se i dalje bore sa plamenom u blizini grada Reddinga, 600 kilometara sjeveroistočno od San Francisca, a guverner Californije Jerry Brown rekao je novinarima da će poslati “sve što spasiocima bude zatrebalo” kako bi pomogao, prenosi Tanjug.

Tek prvog mjeseca u novoj budžetskoj godini, California je već potrošila oko 130 miliona dolara u borbi protiv vatrene stihije, što je jedna četvrtina godišnjeg budžeta za borbu protiv požara, prenosi Glas Amerike.

Šesti najrazorniji požar u historiji države

Požar koji bjesni već 11 dana sada je šesti najrazorniji u historiji te države.

Vatra je do sada uništila više od 1.500 objekata u i u okolini Reddinga, grada sa 90.000 stanovnika, koji se nalazi 260 kilometara sjeverno od Sacramenta.

 

Prognozirane visoke temperature zraka i suho vrijeme čine borbu za obuzdavanje požara komplikovanijom. Vatrogasci su uspjeli da stave pod kontrolu oko 35 posto smrtonosnog požara, u kojem je život izgubilo šestoro ljudi a 38.000 primorano da se evakuišu.

Najduže zatvaranje parka Yosemite od 1997.

Dalje na jugu, novi požar izbio je ugrozivši grad Covelo, u blizini nacionalnog partka Mendocino.

Ta vatra je na oko 64 kilometra sjeverno od mjesta u Mendocinu i okruzima Lake gdje su požari blizanci spalili oblast gotovo tri puta veću od San Francisca, uništivši 14 domova i ugrozivši 12.000.

Požar u Mendocinu [Drew Hansen via Storyful]

Služba nacionalnog parka saopštila je da dolina Yosemite i druge oblasti treba da ostanu zatvorene barem do nedjelje, a zatvoreni su od 25. jula.

To je najduže zatvaranje parka Yosemite od 1997, kada su poplave zatvorile park na gotovo dva mjeseca.

Izvor: Agencije