Video: Svjedoci demantuju navode hrvatske policije o pogibiji djevojčice

[Video: YouTube / NoName Kitchen]

Pogibija afganistanske djevojčice na granici sa Srbijom uslijedila je nakon što je hrvatska policija natjerala njenu porodicu da po šinama hoda iz Hrvatske u Srbiju, saopćili su svjedoci humanitarnom udruženju Are You Syrious, demantujući navode policije da porodica nije ilegalno protjerana.

Hrvatska policija u četvrtak je potvrdila saopćenje ovog udruženja o smrti afganistanske djevojčice na granici sa Srbijom.

Policija, pak, tvrdi da nesreći nije prethodilo ilegalno protjerivanje afganistanske porodice iz Hrvatske.

Međutim, iz udruženja Are You Syrious tvrde da svjedoci govore suprotno – da ih je hrvatska policija natjerala da po šinama hodaju iz Hrvatske u Srbiju, te da se odmah potom dogodila nesreća u kojoj je poginulo dijete.

Svjedok događaja

Volonteri ovog udruženja objavili su videosnimak čovjeka koji je prisustvovao protjerivanju i naletu voza na dijete, koji je volontere ponovno poveo do mjesta tragedije.

“Ovo svjedočanstvo podudara se sa stotinama iskaza koje su volonteri i organizacije poput UNHCR-a prikupili zadnjih mjeseci, a koji odreda govore da hrvatska policija upravo na toj točki ilegalno protjeruje ljude iz zemlje, govoreći im da hodaju niz prugu do Šida”, navode iz udruženja Are You Syrious.

Hrvatska policija naglasila je da postupanje hrvatske granične policije nije utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djeteta, te da se majka djevojčice dobrovoljno pristala vratiti u Srbiju s ostatkom grupe.

Izvor: Agencije