Video: Tehničari bili na kobnom letu

Niko od 71 putnika i članova posade na avionu Saratov Airlinesa, koji se srušio nekoliko minuta nakon polijetanja s aerodroma u Moskvi, nije preživio, saopćile su ruske vlasti. 

Letjelica Antonov An-148, u kojoj je bilo 65 putnika i šest članova posade, srušila se u blizini grada Ramenskoja, 40 kilometara od Domodjedova, drugog najvećeg aerodroma u Moskvi.

Maksim Sokolov, ruski ministar saobraćaja, potvrdio je da nema preživjelih. Avion je letio iz Moskve ka gradu Orsku, udaljenom 1.500 kilometara, u blizini granice s Kazahstanom.

Još nije utvrđeno šta je izazvalo pad. “Svjedoci kažu da su vidjeli zapaljeni avion kako pada s neba”, izvještava iz Moskve Rory Challands. 

Ruski istražioci rekli su da “nisu dobili nijedan izvještaj o tehničkim nepravilnostima od posade aviona” uoči nesreće. 

Ruske vlasti istražuju mogući uzrok pada, uključujući vremenske uvjete i grešku pilota. Avion je proizveden prije gotovo osam godina, prenose ruski mediji izvore iz hitni službi. 

Dvojica tehničara, koji su prethodno pregledali avion An-148, bili su u letjelici u trenutku nesreće, izjavio je zamjenik tužioca za saobraćaj te regije.

“Tehničari koji su pregledali avion prije leta bili su u njemu u trenutku nesreće. Oni nisu imali primjedbe na tehničke uvjete letjelice. Nažalost, to ih ne možemo pitati.”

Prema njegovim riječima, avion je posljednji put provjeren jučer u Penzi, a takve provjere izvode se svaka dva dana. 

Na mjestu pada pronađena je jedna crna kutija koja registrovala parametre leta i nalazi se u zadovoljavajućem stanju, rekli su nadležni navodeći da je odnesena na dešifrovanje. 

U Orenburškoj oblasti u Rusiji danas je proglašen Dan žalosti, izjavio je gradonačelnik Orska Andrej Odincov.

Većina putnika u avionu bili su stanovnici Orenburške oblasti, saopćile su lokalne vlasti, prenosi TASS.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgodio je planiranu radnu posjetu Sočiju zbog koordinacije rada vladine komisije formirane poslije nesreće.

Izvor: Agencije