VIDEO: Tri decenije od eksplozije Challengera

Trideset godina nakon što je svemirska letjelica Challenger eksplodirala odmah poslije polijetanja na Floridi, izgrađene su naredne generacije svemirske tehnologije, i to na poukama koje su se izvukle iz ove nesreće.

Svemirski transportni sistem NASA-e, odnosno Space Shuttle, prva je letjelica takve vrste koja se mogla više puta koristiti, dizajnirana kako bi let u svemir bio jeftin, jednostavan i siguran.

Svaki shuttle je bio napraveljen da obavi više od 100 misija i korišten kako bi se rakete lansirale u svemir.

Međutim, 73 sekunde nakon što je Challanger lansiran 28. januara 1986. godine došlo je do eksplozije u kojoj je letjelica uništena, a sedam astronauta poginulo.

Zbog toga su uvedene brojne promjene na drugim misijama.

Ipak, nesreća se ponovila, a još sedam astronauta poginulo kada je eksplodirao drugi shuttle Columbia 2003. godine.

“Ne smijemo zaboraviti naslijeđe ovih 14 hrabrih astronauta koji su dali svoje živote za istraživanja za čovječanstvo”, rekao je za Al Jazeeru Eric Stallmer, predsjednik Komercijalne federacije svemirskih letova.

Ova kompanija tvrdi da će višekratne rakete smanjiti troškove lansiranja sa desetina miliona dolara na samo nekoliko miliona.

Ranije ove sedmice druga američka kompanija Blue Origin poslala je višekratnu raketu u svemir koja se drugi put vratila na Zemlju.

Nesreće svemirskih letjelica su, također, dovele do rasprave o tome kako bi se putnici trebali prevoziti u svemir.

Tako će se posada nalaziti na vrhu rakete i bit će u odvojenim sistemima kako bi se mogli sigurno odvojiti u slučaju nesreće.

“Svemirski letovi su kao svaki drugi veliki inženjerski sistemi. Postajete pametniji uz padove i uspjehe”, rekao je Mike Leinbach, bivši direktor NASA-e za lansiranje shuttlea.

Izvor: Al Jazeera