Video: Tuča u turskom Parlamentu tokom debate o reformama

Poslanici iz Partije pravde i razvoja (AKP) i glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) udarali su noćas jedni druge pesnicama i gurali se nasrćući jedni na druge pored skupštinske govornice (Reuters)

U turskom Parlamentu izbila je tuča između poslanika tokom rasprave o paketu ustavne reforme s ciljem proširenja ovlaštenja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Poslanici iz Partije pravde i razvoja (AKP) i glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) udarali su noćas jedni druge pesnicama i gurali se, nasrćući jedni na druge pored skupštinske govornice, javlja Reuters.

Vladajuća AKP, uz podršku Stranke nacionalističke akcije (MHP), nastoji izdejstvovati usvajanje zakona koji će, kako Erdogan tvrdi, donijeti snažno rukovodsvto koje je potrebno kako bi se spriječio povratak krhkih koalicionih vlada iz prošlosti.

Sa druge strane, CHP i prokurdska partija Narodna demokratska partija (HDP) strahuju kako će reforma podstaknuti autoritarizam.

Tokom rasprave u Parlamentu, poslanici CHP-a prigovorili su članovima AKP-a da glasaju van kabina postavljenih za glasanje, koje je trebalo biti tajno.

Nastavak sjednice

Poslanici AKP-a su potom pokušali oteti mobilni telefon poslaniku CHP-a koji je cijelu scenu snimao.

Iako je došlo do žustre rasprave, pa i tuče, treći, četvrti i peti član nacrta zakona od ukupno 18 članova usvojeni su tokom sinoćnje sjednice, koja je trajala do ranih jutarnjih sati, a nastavak je planiran za danas popodne.

Da bi nacrt zakona u potpunosti bio usvojen, treba ga podržati najmanje 330 poslanika u 550-članoj skupštini kako bi se organizirao referendum, koji se očekuje na proljeće.

U skupštini AKP ima 316 poslanika, a MHP 39.

Reforma će Erdoganu omogućiti imenovanje i smjenjivanje ministara u vladi, odlučivanje o rukovodstvu vladajuće stranke i da vlada do 2029. godine, a također predviđa predsjedničke i opće izbore 2019. godine, sa maksimalno dva petogodišnja mandata, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije