Video: Turski avion promašio pistu u Nepalu


Izvor: Instagram/peterlubeck

Avion kompanije Turkish Airlines sa 238 putnika promašio je u srijedu prilikom slijetanja pistu aerodroma u Katmanduu i prizemljio se u obližnjem polju.

Neki od putnika su ugruhani, ali niko nije ozbiljnije povrijeđen.

Prilikom slijetanja bila je gusta magla, a pista je bila klizava poslije dvodnevne kiše, prenijela je agencija AP.

Avion je poletio iz Istanbula i, poslije sedmosatnog leta, pola sata je kružio nad Nepalom prije nego što se prizemljio iz drugog pokušaja.

Međunarodni aerodrom u Katmanduu je zatvoren poslije ovog incidenta.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije turskog aviona na kojima se vidi da je prednji dio letjelice oštećen, a lokalni mediji navode da su prilikom slijetanja otkazale kočnice, prenijela je agencija AFP.

Izmještanje aviona

Putnici navode da se po slijetanju u avionu pojavio dim, zbog čega su ljudi teško disali.

Predstavnici aerodroma su naveli da će zvaničnici pokrenuti istragu i ispitati pilota.

Kompanija Turkish Airlines potvrdila je zvanično da je njen avion na letu TK 726 od Istanbula do Katmandua imao incident na međunarodnom aerodromu Tribhuvan u Katmanduu.

Avion A330, sa 223 putnika, jednom bebom i 11 članova posade, skliznuo je sa piste poslije slijetanja na internacionalni aerodrom Tribhuvan u 2:02 sata protekle noći.

“Svi naši putnici i članovi posade su bezbjedno evakuirani i odvedeni do terminala. Jedan od putnika je lakše povrijeđen i poslat u bolnicu na dalju njegu. Preduzete su sve neophodne mjere za izmještanje aviona, koje je već u toku, a tehničkim pregledom bit će utvrđen uzrok incidenta”, navodi se u saopćenju te kompanije.

Turkish Airlines osnovan je 1933. godine s flotom od pet aviona; član je saveza Star Alliance, prenosi Tanjug.

Kompanija danas ima četiri zvjezdice i flotu od 256 (putničkih i kargo) aviona, koji lete na 257 destinacija širom svijeta, od kojih su 214 međunarodnih i 43 domaćih.

Najkompanija u Evropi

Prema istraživanju Skytrax-a u 2014. godini, Turkish Airlines je izabran za “Najbolju aviokompaniju u Evropi” po četvrti put, a za “Najbolju aviokompaniju u Južnoj Evropi” po šesti put zaredom.

Uz osvojene nagrade 2010. godine za najbolji ketering u ekonomskoj klasi i 2013.godine za najbolji ketering u biznis klasi, kompaniji je ove godine dodeljena nagrada za “Najbolji ketering u biznis klasi” i “Najbolji jelovnik u salonu za biznis klasu”.

Aviosavez Star Alliance osnovan je 1997. godine, kao prvi pravi globalni aviosavez s ciljem da međunarodnim putnicima širom svijeta ponudi prepoznatljive i besprijekorne usluge.

Njegove članice su najveće svjetske kompanije, koje nude više od 18.000 dnevnih letova na 1.269 aerodroma u 193 zemlje.

Izvor: Agencije