Video: Tursko-indonezijski tenk spreman za serijsku proizvodnju

Izvor: [YouTube/FNSS]

Borbeni tenk Kaplan MMWT prošao je potrebne kvalifikacijske testove koje je provela Indonezijska Kopnena vojska (Tentara Nasional Indonesia-Angkatan Darat: TNI-AD) i sada je spreman za serijsku proizvodnju, rekao je Nail Kurt, generalni direktor turske kompanije FNSS Savunma Sistemleri (FNSS).

Tenk je uspješno prošao tri mjeseca testiranja izdržljivosti i ubojitosti, rekao je Kurt medijima, dodajući kako FNSS, koji razvija Kaplan MT u saradnji s PT Pindadom u Indoneziji, sada želi preseliti projekt u fazu serijske proizvodnje, prenosi Defender Anadoliju.

“Petogodišnji budžet dolazi nakon 2019. Ukupna potreba je između 200 i 400 tenkova, govorimo o vrlo ozbiljnim količinama”, rekao je Kurt, dodajući kako kompanija očekuje da će do 2019. potpisati ugovor o izvozu, a očekuje se Turska i Indonezija jednako doprinesu proizvodnom procesu.

Međudržavni projekt

Također je rekao da bi “mala narudžba” od 20-25 tenkova “mogla biti dobivena čak i 2018”.

Najava dolazi nakon što je PT Pindad saopćio kako očekuje da će započeti proizvodnju Kaplan MT-a u 2019.

Ade Bagdja, direktor tehnologije i razvoja PT Pindada, tada je rekla da očekuje kako će kompanija proizvesti najmanje 100 tenkova za TNI-AD.

MMWT program je bilateralni međudržavni projekt između Indonezije i Turske koji je potpisan u novembru 2014.

Rad na projektu započeo je nedugo nakon toga, a dva prototipa i jedan trup za ispitivanje otpornosti na mine proizvedeni su do 2017. godine.

FNSS je predstavio prvi prototip MMWT na izložbi IDEF u Turskoj u maju 2017. godine.

S ciljem pružanja direktne vatrene podrške i taktičke mobilnosti indonezijskim snagama, Kaplan MT treba zadovoljiti zahtjev TNI-AD-a za srednje teškim tenkom, te bi trebao zamijeniti tenkovsku flotu od 300 francuskih lakih tenkova AMX-13.

Izvor: Agencije