Video: U Buenos Airesu otvoren Trg Republika Srbija

[Izvor: Tanjug]

Nakon otvaranja Parka Republika Argentina u Beogradu, u Buenos Airesu svečano je otvoren Trg Republika Srbija, a ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se na taj način još jednom potvrđuje posebno prijateljstvo koje veže dvije zemlje i dva naroda.

Svečanom otvaranju Trga Republika Srbija u srijedu, koji se nalazi u jednom od najljepših kvartova Buenos Airesa, prisustvovala je prva potpredsjednica Skupštine glavnog grada Argentine Carmen Poledo, predstavnici dijaspore iz Srbije, vikarni episkop eparhije latinoameričke Kiril (Bojović) i predstavnici diplomatskog kora, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Šef diplomatije Srbije ukazao je na važnost veza i saradnje Srbije i Argentine, prijateljske veze i tradiciju dobrih odnosa koji krase dvije države i njihove narode.

‘Nova inspiracija’

Dačić je rekao da otvaranje Trga Republika Srbija predstavlja novu inspiraciju i pruža “dodatni podsticaj daljem svestranom razvoju odnosa Srbije i Argentine u budućnosti”, navedeno je u saopćenju, a prenosi Beta.

Ministar vanjskih poslova Srbije prethodno je rekao u Buenos Airesu, nakon sastanka s argentinskim kolegom Jorgeom Marcelom Fauriejem, da su Srbija i Argentina dvije prijateljske zemlje i da Argentina zadržava svoj principijelni stav o poštivanju međunarodnog prava i podržava teritorijalni integritet Srbije.

Zajedno s Dačićem, trg je otvorila delegacija Grada Beograda, a predsjednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević, nakon otvaranja, rekao je za Tanjug da je to kruna saradnje i dobrih odnosa Srbije i Argentine, odnosno Beograda i Buenos Airesa.

Dačić je najavio da će sljedeće godine, na 90. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Argentine, argentinski šef diplomatije posjetiti Srbiju.

Izvor: Agencije