Video: U izbjeglištvu na Arktiku – iz Sirije u polarnu noć

Piše: Cajsa Wikstrom

Dok autobus s izbjeglicama staje pored zimskog odmarališta sjeverno od Arktičkog kruga, neki od putnika odbijaju izaći. U autobusu su proveli 16 sati, ali kada su stigli na odredište, po mraku i velikoj kiši, bili su jako razočarani.

“Osjetio sam se kao da sam usred ničega”, kaže 23-godišnji Laith Alashqar, koji je pobjegao iz Sirije kako bi izbjegao obaveznu vojnu službu, što je za njega sinonim za smrt.

Čovjek koji govori arapski i koji je već prije došao u hotel pretvoren u izbjeglički centar, obraća se Alashqaru i ostalima, objašnjavajući im da bi turisti iz cijelog svijeta platili da dođu tu. Obećava im da to mjesto ima mnogo više za ponuditi nego što sada vide.

Na kraju, uz ohrabrenje brata, Alashqar odlučuje izaći iz autobusa, noseći samo posteljinu, koju je dobio od švedske Agencije za migracije.

Blagoslov u planinama Švedske

Četiri mjeseca kasnije, kiša koja je dočekala izbjeglice pretvorila se u snijeg visine jednog metra. Alashqar je shvatio da je čovjek koji ih je ubijedio da ostanu bio u pravu.

“Kada sam vidio svoju sobu, osjetio sam da sam blagoslovljen. Stvari su bile tako fine. Hrana je odlična. I, što je najvažnije, unutra je toplo”, kaže.

Međutim, Alashqar je prilično tačno opisao ovo mjesto rekavši da je “usred ničega”.

Iznad Arktičkog kruga, šume postaju prorijeđene, planine ogoljene, a gradovi i sela manja. Riksgransen je okružen snježnim vrhovima i nekim od najboljih švedskih skijališta.

Međutim, osim prodavnice i privatnih kabina za odmor, u tom mjestu nema mnogo toga. Najbliži grad Kiruna je udaljen dva sata vožnje autobusom.

Za one koji čekaju u Riksgransenu, došlo je vrijeme da se ponovo krene. Sezona skijanja samo što nije počela i hotel će opet morati primiti turiste. Zbog toga će izbjeglice biti prebačene u južnije gradove.

Prave se grupne fotografije, ljudi se pozdravljaju puni emocija, jer su tu proveli zajedno nekoliko mjeseci, a sada im se putevi razdvajaju.

Međutim, Alashqar ostaje. On će raditi za hotel tokom sezone. Ipak, kaže da, koliko god da mu se sviđa život u Švedskoj, čim se mir vrati u Siriju, bit će prvi koji će krenuti tamo.

“Moj dom je Sirija. Ona je u mom srcu.”

Izvor: Al Jazeera