Video: U staru ‘bubu’ smješten najmanji hotel

Stari Volkswagen automobil, popularno nazvan buba, vjerovatno je najmanji hotel na svijetu.

“Hvala Bogu, turisti iz Floride su spavali ovdje, turisti iz Italije, iz Meksika… iz svih zemalja, od Arapa do stranca”, kazao je Abu Ali iz Shobaka u Jordanu.

Da li je ovo najmanji hotel na svijetu?

Automobil Abu Alija se pokvario, zbog čega je on odlučio da ga pretvori u hotel.

“Bio sam vlasnik ovog Volkswagena, pokvario se, ali nisam htio da ga se riješim. Želio sam napraviti nešto jedinstveno, tako da sam došao na ideju ovog hotela, koji se razlikuje od svega u svijetu”, dodao je on.

U automobil stanu dvije osobe, a cijena za noć je 57 dolara.

Francuski turista je kazao: “Ovo je prvi put da vidim ovakav hotel, to je veoma originalna ideja. Nisam znao da je to moguće”.

“Tokom moje posjete jordanskom dvorcu Shobak, vidio sam plakat na kojem je pisalo: ‘Najmanji hotel na svijetu’. Plakat mi je privukao pažnju, želio sam znati o čemu se radi”, kazao je irački turista Omar Al Dahhan.

“Tako da sam se sreo s Abu Alijem i on me je upoznao sa ovim Volkswagenom. Želio sam provesti noć u automobilu i iskusiti taj doživljaj”, dodao je.

“Postoji kupatilo za goste i ja pravim kafu, čaj i hranu za njih. Tradicionalna hrana, naravno, koju su napravile žene iz sela. Tako da gosti imaju priliku da jedu hranu koja je drukčija od hotelske hrane i gradske hrane”, rekao je Abu Ali.

“Sviđa mi se priroda oko hotela. Osjećate se kao da ste sa svojom porodicom i svojim narodom”, kazao je Al DAhhan.

“Imamo lijepe doline i planine u Shobaku, tako da ako turisti žele da uživaju u ovim dolinama i planinama, odvedem ih i pokažem im”, kaže Abu Ali.

Abu Ali se nada da će njegov automobil oboriti Guinnessov svjetski rekord za najmanji hotel na svijetu.

“Sve usluge koje ljudi mogu tražiti u hotelima, ja im mogu pružiti ovdje. Svako ima ambicije i želi da unaprijedi svoje mjesto i posao. Planiram da nabavim još 15 Volkswagena i da ih pretvorim u hotele.

Izvor: Al Jazeera i AJ+