Video: Ubijeni goloruki palestinski mladići

Izvor: Defence for Children International/YouTube

Organizacija za zaštitu prava djece objavila je videosnimak za koji kaže da prikazuje ubistva golorukih palestinskih tinejdžera u blizini Ramallaha, a za njihovu smrt okrivljuje izraelsku vojsku.

Tinejdžeri su navodno ubijeni tokom demonstracija prošle sedmice na Dan Nakbe, kada Palestinci obilježavaju gubitak domova u ratu 1948, nakon kojeg je osnovana država Izrael, a stotine hiljada Palestinaca izbjeglo.

Defence for Children International (DCI) objavio je dvominutni videosnimak na društvenoj mreži YouTube.

Snimak je sastavljen od šest sati materijala koji su snimile sigurnosne kamere postavljene u preduzeću čiji je vlasnik Palestinac, a koje se nalazi pored mjesta gdje su mladići ustrijeljeni.

DCI navodi da prikazuje “nezakonita ubistva, gdje nijedno dijete nije predstavljalo direktnu i trenutnu prijetnju u vrijeme kada su ustrijeljeni”.

Metak u srce

Izraelska organizacija B'Tselem navodi kako snimak potvrđuju njihove zaključke da su vojnici ustrijelili mladiće bez razloga, pucajući na njih sa 200 metara razdaljine.

Sarit Michaeli iz B'Tselema kaže da su mladići predstavljali “nula opasnosti” vojnicima.

Palestinski bolnički zvaničnici rekli su da su Mohammad Abu Thaher i Nadim Nuwara ustrijeljeni u srce. Prvo su rekli da su žrtve imale 22 i 17 godina, a zatim 16 i 17.

Palestinska vlada je u saopštenju osudila Izrael za “hladnokrvna ubistva” i “ratni zločin protiv bespomoćne djece”.

Hanan Ashrawi iz Palestinske oslobodilačke organizacije oštro je osudila ubistva, rekavši da su mladići “namjerno smaknuti”.

“Pretjerano nasilje koje provodi Izrael i korištenje bojeve municije protiv nenasilnih palestinskih demonstranata predstavlja ratne zločine i zločine protiv čovječnosti prema međunarodnom zakonu”, rekla je Ashrawi za AFP.

Izraelska vojska saopštila je kako je preliminarnom istragom otkriveno da su snage sigurnosti ispalile gumene metke, a ne bojevu municiju tokom sukoba 15. maja ispred izraelskog zatvora Ofer blizu Ramallaha.

Dvije istrage su u toku, a jednu od njih provodi vojna policija.

Na snimku sigurnosnih kamera, koji nema zvuka, ne vide se uniformisani izraelski vojnici.

Vidi se mladić kako se sprema baciti kamen sa kraja ulice. Prema vremenskoj oznaci, sedam minuta kasnije, prikazan je mladić koji hoda ulicom, a zatim pada. Svjedok događaja govori da je pokošen pucnjavom.

Istovremeno, grupa prolaznika se saginje. Sat kasnije, drugi mladić pada na zemlju dok odlazi sa tog mjesta.

UN i SAD traže istragu

Ujedinjene nacije i Sjedinjene Američke Države pozvale su na istragu incidenta.

“Veoma smo zabrinuti zbog inicijalnih informacija prema kojima su navodno dvojica ubijenih Palestinaca bili nenaoružani i naizgled nisu predstavljali direktnu opasnost”, rekao je Oscar Fernandez-Taranco, pomoćnik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja.

Rekao je kako je UN apelovao na Izrael da pazi na to da njegove sigurnosne snage “poštuju osnovne principe o korištenju sile i vatrenog oružja”.

Portparolka State Departmenta Jen Psaki kazala je da SAD traži dodatne informacije od Vlade Izraela kako bi zaključio da li je korištenje sile bilo opravdano.

“Tražimo da Vlada Izraela provede hitnu i transparentnu istragu kako bi se izveli zaključci o činjenicama u vezi sa ovim incidentom, uključujući i to da li je korištena sila bila proporcionalna prijetnji koju su predstavljali demonstranti”, rekla je Psaki.

Izvor: Agencije