Video: Udari na uporište ISIL-a u Siriji

[Facebook/Koya News Network]

Snage sirijske vlade i njeni saveznici napali su selo Koya u zapadnoj pokrajini Daraa, u blizini granice sa Jordan, u sklopu aktuelne ofanzive koja za cilj ima čišćenje pokrajine od opozicijskih boraca.

Koya i susjedna sela navodno predstavljaju posljednju enklavu grupe Islamska država Irak i Levant u sjeverozapadnoj Siriji, izvijestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji.

U zračnim udarima, koje su izvele Assadove pristalice na selo Koyu, navodno je pogođen kamp za raseljene civile.

U tom napadu je ubijeno šestero ljudi, uključujući žene i djecu, tvrde lokalne informativne agencije bliske opoziciji.

Borba međunarodne koalicije s posljednjim borcima grupe Islamska država Irak i Levant u dolini Eufrata u Siriji mogla bi potrajati još “najmanje dva do tri mjeseca”, ocijenio je prošle sedmice zapovjednik francuskih snaga u koaliciji, general Francois Parisot.

Područje koje ISIL još kontrolira je u dolini Eufrata, između Hajina i Boukamala, u pokrajini Deir ez Zoru, na istoku zemlje, dodao je, ocijenivši da ISIL još ima “nekoliko stotina” boraca.

Oružana grupa je uglavnom potisnuta s goleme teritorije koji je 2014. osvojila u Iraku i u Siriji.

No borci te grupe su još prisutni na jugozapadu, gdje su na meti zračnih udara sirijskog režima i njegova ruskog saveznika. ISIL-ove ćelije su aktivne i u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije i u iračkoj pustinji, na granici sa Sirijom.

Izvor: Agencije