Video: Udari zapaljivim bombama na sirijski Haritan

 

Haritan nakon napada zapaljivim bombama [YouTube/Haritan City]

Zapaljive bombe su tokom noći bačene na sirijski grad Haritan, koji se nalazi sjeverozapadno od Halepa, izvijestili su lokalni aktivisti.

Prema navodima aktivista, ruski borbeni avioni su izveli zračne udare zapaljivim bombama.

Agencija Storyful nije mogla neovisno potvrditi ove navode.

Trenutno nema podataka o žrtvama zračnog udara.

Aktivisti tvrde da su proteklih dana borbeni avioni Ruske Federacije, koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, izveli nekoliko zračnih udara korištenjem zapaljivih bombi.

Tako se tvrdi da je avion izbacio zapaljive bombe sa fosforom na zapadni dio Damaska, zbog čega je izbio požar u izbjegličkom kampu Khan Wormwood, u kojem su smještene palestinske izbjeglice.

Zračni udari su izvedeni tokom borbi u području oko kampa između sirijskih vojnika i snaga koje se protive režimu predsjednika Bashara al-Assada.

Bombe sa fosforom su također navodno bačene i na bolnicu u Kfernahanu u blizini Halepa.

Medijski aktivisti na terenu u Daret Izzaiu, u zapadnom ruralnom dijelu pokrajine Halep, izvijestili su da je u napadima na taj dio Sirije korištena zapaljiva municija.

Medijski centar Daret Izzaia je objavio fotografije za koje tvrde da prikazuju bombe sa fosforom, koje su u napadu koristile snage koje podržava Rusija.

Međutim, analitičar za Siriju Charles Lister je na svom Twitter nalogu napisao da smatra da su u napadu korištene bombe sa izuzetno zapaljivim termitom, smjesom koja može progorjeti i čelik.

Izvor: Agencije