Video: Velika parada u Pjongjangu

Velikom paradom u slavu “sjajne zvijezde” Kim Jong-una, u utorak je u centru Pjongjanga proslavljen završetak 7. kongresa Radničke partije.

Paradi je predsjedavao sjevernokorejski lider Kim Jong-un s platforme iznad ogromnog Trga Kim Il-sunga u centru glavnog grada, koji su stotine hiljada učesnika svečane parade pretvorile u “ružičasto more”, mašući buketima papirnog cvijeća iznad glava i pozdravljajući mladog lidera, prenosi AFP.

Učesnici parade su, također, mahali balonima različitih boja i crvenim zastavama vladajuće Radničke partije, uzvikujući “mansei”, što znači “živio”.

Neki su nosili i velike transparente na kojima je pisalo “Živio drug Kim Jong-un, vrhovni lider naše partije i naroda” i “Slava našem voljenom lideru”, a i građani, koji su stajali na glavnom dijelu trga, držali su plakate u boji sa sloganima u čast Kima i partije.

Podržana Kimova doktrina

Formalni šef države Kim Jong-nam obratio se okupljenima uoči početka parade, pozdravljajući lidera Kim Jong-una i čestitajući mu na proglašenju za predsjednika Radničke partije tokom kongresa.

“Ovaj izbor je pokazao da naša vojska i narod imaju apsolutno povjerenje u velikog lidera Kim Jong-una”, rekao je Kim Jong-nam, pozvavši cijelu zemlju da, “jednoumno i s punim povjerenjem, slijedi ideologiju i vodstvo poštovanog lidera Kim Jong-una”.

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja redovno održava masovne vojne parade kako bi obilježila ključne datume i pokazala svoju najnoviju vojnu opremu, a današnja parada je civilnog karaktera, mada su na džinovskim pokretnim platformama izloženi i kartonski modeli raketa.

Na kongresu je i formalno podržana Kimova naslijeđena doktrina, koja se zasniva na izgradnji efikasnog nuklearnog arsenala uz istovremeni ekonomski razvoj.

Bio je ovo sedmi kongres Radničke partije u historiji Sjeverne Koreje, a prvi nakon 36 godina.

Na njemu su izabrana partijska tijela, a Kim Jong-un je na pozornicu pozvan kao “lider partije”, nakon čega su brojni delegati iz svih krajeva zemlje ustali na noge i nekoliko minuta aplaudirali.

‘Besmrtni lider’

Predstavljanjem petogodišnjeg plana razvoja zemlje, Kim je sljedbenicima dao uvid u “sjajni putokaz ka konačnoj pobjedi revolucije”.

Posljednji kongres Radničke partije održan je još u vrijeme vladavine Kimovog djeda, Kim Il-sunga, utemeljitelja države, koji je umro 1994. godine.

Upravo njega narod Sjeverne Koreje smatra “besmrtnim liderom” i kao takav je smatran i liderom Radničke partije.

Otac Kim Jong-una, Kim Jong-il, koji je preminuo 2011. godine, nije održao nijedan kongres.

Izvor: Agencije