Video: Velika snježna oluja pogodila istok SAD-a

Snježna oluja koja je u četvrtak zahvatila istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država paralizirala je zračni promet u New Yorku, prouzročila poplave u Bostonu, gdje se voda ledila, i ostavila desetke hiljada stanovnika bez električne energije, dok vlasti strahuju da bi najavljeni pad temperature mogao pogoršati stanje, javlja France-Presse.

Ova prva veća oluja u 2018. donijela je veliku količinu snijega, koji je, čini se, u četvrtak navečer prestajao padati, prenosi Hina.

Snijeg je u New Yorku stao nakon što je u četvrtak padao čitav dan, i to gust, prekrivši ulice najveće američke metropole debelim bijelim ogrtačem i donijevši na ulice neobičan mir. Javne škole trebaju se ponovo otvoriti u petak u tom gradu s 8,5 miliona stanovnika.

Guverneri saveznih država New York i Massachusetts upozorili su na poledicu zbog očekivanog pada temperature do -13 stepeni Celzijevih tokom noći i čitavog vikenda.

Saobraćaj je bio znatno poremećen: njujorški aeorodromi “J. F. Kennedy” i “La Guardia” oko podneva su bili “praktično zatvoreni”, istaknuo je Andrew Cuomo, guverner New Yorka. Terminali su bili otvoreni za prihvat putnika koji nisu mogli otputovati.

 

 

Zbog zatvaranja “JFK-a” avion A380 kompanije Singapore Airlines morao je sletjeti na mali aerodrom Stewart, stotinjak kilometara sjeverno od New Yorka, koji nikad nije primio tako veliku letjelicu, objavio je aerodrom na Twitteru.

Na aerodromima Newark u New Jerseyju i Logan u Bostonu otkazano je više od 75 posto letova.

Sajt Flightaware objavio je da je otkazano približno 4.200 letova, a kasnilo ih je više od 2.200.

“Brojne teške nesreće” dogodile su se na cestama, rekao je Cuomo, ne navodeći brojčane podatke, a mnogi vozovi koji povezuju gradove na sjeveroistoku također su kasnili ili su otkazani.

 

 

Oluja je u okolici Bostona bila praćena golemim valovima, koji su prouzročili “rijetko viđenu poplavu”, rekao je guverner Charlie Parker. Takve poplave nije bilo od februara 1978.

Ulice u istočnim četvrtima Bostona, koje su inače žive, bile su okovane ledom, a 26 od 78 općina na obali u Massachusettsu imalo je problema s poplavom, rekla je njegova zamjenica.

U New Yorku, Bostonu, Philadelphiji i Washingtonu škole su zatvorene iz opreza. Mnoge se trebaju otvoriti u petak, a u Bostonu će ostati zatvorene kako bi se olakšalo čišćenje cesta.

Oluja je pogodila i dijelove jugoistoka, gdje snijeg obično ne pada.

Tako su ove sedmice pahulje prekrile plaže na Floridi, prvi put u posljednjih više od 30 godina. Tri su osobe poginule u četvrtak u nesreći zbog poledice u Južnoj Karolini.

U Sjevernoj Karolini i Virginiji više od 30.000 ljudi ostalo je bez struje u četvrtak predvečer.

U New Yorku je bez struje bilo 3.000 ljudi, a gotovo 10.000 u Bostonu. Opskrba kućanstava trebala se normalizirati tokom noći.

Očekuje se da će oluja, nazvana “ciklonskom bombom” zbog naglog pada tlaka zraka, ovih dana privući ledeni zrak sa sjevera i tako donijeti novi hladni val.

Izvor: Agencije