Video: Velika vojna parada u Moskvi na Dan pobjede

Na tradicionalnoj vojnoj paradi, koja je održana na Crvenom trgu u Moskvi, sudjelovao je 71 borbeni zrakoplov i helikopter, po jedan za svaku godinu od završetka Drugog svjetskog rata.

Time je Rusija obilježila 71. godišnjicu pobjede nad nacistima, ali i pokazala vojnu silu kojom raspolaže.

Dok je prije dvadesetak godina Dan pobjede obilježavan znatno skromnije, posljednjih godina parada se pretvara u istinsku demonstraciju moći ruske vojske, podsjećaju agencije.

Procjenjuje se da je u mimohodu svih rodova vojske prošlo najmanje 10.000 sudionika parade.

Putinova čestitka

“Rusija je spremna raditi na izgradnji izvanblokovskog sustava sigurnosti”, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin obraćajući se građanima na proslavi Dana pobjede, upozorivši kako je “civilizacija danas ponovno suočena sa surovošću i nasiljem”.

Posebno je upozorio na, kako je rekao, “porast terorizma koji je postao globalna prijetnja”.

“Dužni smo pobijediti to zlo. Rusija je otvorena za objedinjavanje napora s drugim državama i spremna raditi na izgradnji suvremenog izvanblokovskog sustava medunarodne sigurnosti”, naveo je.

“Siguran sam da se veterani ponose svojim unucima i praunucima. Oni ih neće iznevjeriti i uvijek će se rukovoditi velikom pobjedom, podvigom plemenitog pokoljenja pobjednika”, rekao je Putin.

Još je rekao kako će pobjeda u Drugom svjetskom ratu “zauvijek ostati sveti podvig ruskog naroda, jer je u podvizima boraca s fronte i radnika u pozadini iskazana istinska i životna snaga Rusa”.

“Naši očevi i djedovi su pobijedili moćnog, nemilosrdnog neprijatelja pred kojim su ustuknule mnoge zemlje. Upravo je sovjetski narod donio slobodu drugim narodima, upravo se naš vojnik osvetio nacistima i njihovim suradnicima za milijune žrtava, za sve surovosti i zlodjela u našoj zemlji”, podsjetio je Putin.

Jake mjere sigurnosti

No, Dan pobjede proslavljen je uz iznimno jake mjere sigurnosti u Moskvi i drugim gradovima, nakon što su ruske sigurnosne službe spriječile planirane napade, prenose ruski mediji.

Navodno je prvih dana svibnja u glavnom gradu Rusije angažirano najmanje 18.000 pripadnika raznih sigurnosnih službi, uključujući policajce te pripadnika specijalnih jedinica, Nacionalne garde i privatnih firmi koje se bave osiguranjem objekata i događaja.

Federalna služba sigurnosti objavila je kako su napadači iz Srednje Azije namjeravali otvoriti vatru na prolaznike tijekom masovne šetnje, a pretpostavlja se da je meta bio tzv. Besmrtni puk, jedna od najmasovnijih akcija Dana pobjede, u kojoj će sudjelovati, kako se procjenjuje, najmanje pola milijuna ljudi.

Kod uhićenih napadača pronađena je velika količina oružja i eksplozivnih naprava.

Moskovska policija je potvrdila kako su poduzete sve mjere kako bi se spriječili mogući drugi napadi tijekom obilježavanja 71. godišnjice pobjede nad fašizmom i nacizmom.

Dan pobjede obilježava se i drugdje u Europi.

Izvor: Agencije