Video: Veliki požar hara Kanadom

Petina kuća u kanadskom gradu Fort McMurray uništena je u velikom požaru koji već sedam dana bjesni u tom dijelu Kanade, kazali su službeni izvori iz toga grada.

Nakon što je obišao požarište, zastupnik lokalnog parlamenta David Yurdiga kazao je da bi mogle proći godine prije nego će grad biti u mogućnosti ponovno normalno funkcionirati.

Više od 100.000 stanovnika grada i okolice moralo je napustiti svoje domove, a dužnosnici kažu da se vatra tokom vikenda širila sporije nego se predviđalo.

Vatrogasci drže pod kontrolom ključna područja i vatra trenutno gori na oko 1.610 kvadratnih kilometara, što je manje od subotnje procjene.

“Uz malu pomoć majke prirode i malo promjene vremena, te uz sav trud svih vatrogasaca uspjeli smo održati liniju u Fort McMurrayju,” rekao je  Chad Morrison iz vatrogasne jedinice u pokrajini Alberti, energetskom središtu zemlje.

Međutim, vjerojatno će proći mjeseci prije nego vatra bude u potpunosti pod kontrolom. Dužnosnici su ranije najavili da samo obilna kiša može u potpunosti zaustaviti širenje požara.

U nedjelju je izdato upozorenje zbog kvalitete zraka za pokrajinu Saskatchewan, a stanovnicima je preporučeno da zatvore prozore i vrata.

Veliki šumski požar pretvorio se u najgoru prirodnu katastrofu u historiji Kanade.

Izvor: Al Jazeera i agencije