Video: Veliki požar u pariskom hotelu ʽRitzʼ

Veliki požar izbio je u utorak ujutro u hotelu “Ritz Paris”, koji je bio zatvoren zbog renoviranja, pa žrtava nema, saopćila je vatrogasna služba.

Plamen je zahvatio “najviši sprat zgrade i krov”, izjavio je glasnogovornik vatrogasne službe, dodavši kako vatrogasci rade na zaustavljanju širenja požara, prenosi AFP.

Kako je rekao, u hotelu nije bilo gostiju i nema žrtava, ali je veliki dio zgrade oštećen.

Iznad trga Vendome, u centru luksuzne pariske četvrti nedaleko od Opere Garnier, gdje se nalazi ovaj hotel sa pet zvjezdica, vidi se gust dim.

Blizu 60 vatrogasaca i 15-ak vatrogasnih vozila raspoređeno je na lice mjesta nakon što je u 6:00 sati prijavljen požar.

Trogodišnje renoviranje

Pariska policija je na Twitteru objavila kako je “Ritz Paris” zahvatio “veliki požar” i vozačima savjetovala da izbjegavaju taj dio grada.

Četverospratni hotel u klasičnom stilu, u vlasništvu egipatskog milijardera Mohameda al-Fayeda, trebao je biti ponovno otvoren krajem ove godine, nakon što je tri godine zatvoren zbog renoviranja od prizemlja do krova, navodi francuska agencija.

Omiljeni hotel Charlieja Chaplina, Coco Chanel i Ernesta Hemingwaya, po kome je i nazvan mali hotelski bar, “Ritz Paris” je poznat i kao mjesto gdje su britanska princeza Diana i Dodi al-Fayed večerali neposredno prije fatalne saobraćajne nesreće 1. septembra 1997. godine.

Izvor: Agencije