Video: Veliki protest protiv predsjednice u Seulu

 

Protest protiv predsjednice [Instagram/gaintour_lee via Storyful]

Stotine hiljada Južnokorejaca izašle su na ulice Seula zahtijevajući ostavku predsjednice Park Guen-hye zbog velikog političkog skandala, što je najveći protest u posljednjih 30 godina od ukidanja diktature.

Policija je saopćila da je gotovo 220.000 ljudi učestvovalo na protestnom maršu protiv predsjednice, čija je vladavina ugrožena zbog sumnje da je njena dugogodišnja prijateljica i savjetnica Choi Soo-sil redovno dobijala povjerljive informacije i miješala su u državne poslove, uključujući imenovanje ministara i političke odluke.

Organizatori protesta procjenjuju da je na protestu bilo gotovo 850.000 ljudi, navodi agencija AP.

Okupljeni demonstranti blokirali su na nekoliko sati ulice u centru Seula. Nosili su zastave i transparente na kojima je pisalo “Park Guen-hye, podnesi ostavku”, prenosi Beta.

Uprkos porastu bijesa javnosti zbog političkog skandala, opozicione stranke tek treba da se ozbiljno založe za ostavku ili opoziv aktuelne predsjednice, što bi negativno uticalo na konzervativne birače i predsjedničke izbore naredne godine.

Opozicije je ipak zaprijetila Park da će pokrenuti kampanju za njenu ostavku, ako se ne distancira od državnih poslova.

Današnji protest bio je najveći u prijestolnici Južne Koreje od 10. juna 2008. godine, kada su građani okupili na ulicama Seula zbog odluke vlade da nastavi da uvozi meso iz Sjedinjenih Američkih Država, uprkos zabrinutosti zbog bolesti ludih krava. Policija je tada saopštila da je na protestu učestvovalo 80.000 ljudi, a organizatori da se na ulicama okupilo 700.000 Južnokorejaca.

Karte za autobuse i vozove bilo je teško nabaviti u petak uvečer i jutros zbog toga što je veliki broj stanovnika okolnih gradova došao u prijestolnicu na protest.

Pored navodne političke manipulacije i miješanja u državne poslove, savjetnica Choi Soo-sil, kćerka mentora predsjednice, osumnjičena je da je koristila političke veze kako bi natjerala kompanije da doniraju desetine miliona dolara u njenu fondaciju.

Park je pokušala da stabilizira političku situaciju tako što je otpustila osam pomoćnika i predložila tri nova člana vlade, uključujući premijera.

Ona je obećala da će parlament, koji kontrolira opozicija, izabrati novog premijera. Opozicija je navela da su njene riječi besmislene, ako ne prebaci veliki dio ovlaštenja na budućeg broja 2.

Izvor: Agencije