Video: Veneciji prijeti najveća poplava u 40 godina

Ako nivo vode pređe 160 centimetara, više od 70 posto historijskog centra Venecije bit će poplavljeno

Putevi su poplavljeni i brojne škole zatvorene u ponedeljak u Italiji, koja je u pripravnosti na nevreme s udarima vetra do 100 kilometara na sat, obilnim kišama i rastom vodostaja, a stanje je dramatično u Veneciji, u očekivanju možda najveće poplave u poslednjih 40 godina.

Crveni meteoalarm oglašen je za sever Italije, u pokrajinama Ligurija, Lombardija, Venecija, Friuli i Trentino, te u centralnoj italijanskoj pokrajini Abruzo, piše agencija AFP.

Dodaje da je narandžasti meteoalarm oglašen za veliki deo preostalog Apeninskog poluostrva i za Siciliju.

‘Aacqua alta’ do 160 centimetara

Zatvorene su sve škole u  Veneciji, Rimu, Đenovi, Mesini na Siciliji te u brojnim opštinama u Pijemontu i Toskani.

Najveća zabrinutost vlada na severu, gde je vodostaj reke Po narastao za 2,5 metra u 24 sata.

Kako je u septembru bilo vrlo malo padavina, suvoća tla pojačava opasnost od poplava i zato se Venecija priprema za najtežu poplavu od 1979. godine, prenosi nemačka agencija dpa.

Očekuje se da bi visok nivo vode, poznat kao “acqua alta”, mogao dostići 160 centimetara, što znači da bi 77 odsto istorijskog centra grada na vodi bilo poplavljeno.

Na dan 22. decembra 1979. godine “acqua alta” iznosila je 166 centimetara iznad referentne tačke na Punta della Salute, južnome ulazu Velikog kanala, ispred Trga sv. Marka.

Međutim, najgora poplava u moderno doba koju pamti Vencija dogodila se 1966. godine, kada je nivo vode dostigao 194 centimetra.

Civilna zaštita je na visokom stepenu pripravnosti u mnogim delovima Italije.

Vatrogasci intervenirali 500 puta

Italijanski vatrogasci objavili su da su tokom jutra obavili gotovo 500 intervencija vezanih uz vremenske nepogode, koje su počele u ponoć.

Na jugu je oluja poharala pokrajini Brindisi u nedelju i pričinila štete čupanjem maslina, kako mladih, tako i stoletnih stabala.

Filippo De Micolis, čelnik lokalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, govorio je o “apokaliptičnoj slici počupanih stabala i polja prekrivenih tepisima maslina”.

Izvor: Agencije