Video: Veterani se sukobili s policijom u Sarajevu

Nekoliko stotina demobiliziranih boraca, koji su izašli na ulice Sarajeva i blokirali promet, fizički su se sukobili s policijskim snagama na Obali Kulina bana.

Al Jazeerina reporterka Lejla Nezirović javila je da su veterani s područja bh. entiteta Federacija BiH, nakon okupljanja pred zgradom entitetskog parlamenta u Sarajevu, krenuli od Skenderije prema Baščaršiji.

Okupili su se zbog neusvajanja Prijedloga zakona o pravima bivših pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, te članova njihovih obitelji.

Traže potvrdu zakazivanja sjednice na kojoj će zakon biti usvojen, uz poštovanje njihovih zahtjeva.

Policija koristila suzavac

Nakon kraćeg pokupljanja, krenuli su u prosvjednu šetnju te blokadom prometa potvrdili ranije najave obustave prometa u glavnom gradu BiH.

“Usput su pozivali građane da im se pridruže, uzvikivali ‘Hoćemo registar’ i ‘Nema saobraćaja danas u Sarajevu’, a onda su se nakon blokade saobraćaja sukobili s policijom”, javila je Nezirović.

Policija je u tom sukobu koristila suzavac, a nekoliko veterana zatražilo je liječničku pomoć.

Jake policijske snage su raspoređene oko boraca i prate ih u stopu, javila je Patria

Veterani su u prosvjednoj šetnji prošli središtem Sarajeva, zastali ispred zgrade Predsjedništva BiH uzvikujući “Lopovi, lopovi”, a potom su se zaputili prema zgradi Parlamenta Federacije BiH.

Poručili su kako niti jedna stranka ne stoji iza njih, ali i građanima Sarajeva ukazali da su “pali na ispitu” jer im nisu pružili podršku.

Izvor: Al Jazeera i agencije