Video: Više od 160 povrijeđenih na protestu u Hamburgu

https://www.instagram.com/p/BWOGBjfl3qs/

Najmanje 160 osoba je povrijeđeno u sukobu policije i antiglobalističkih prosvjednika, a ta brojka stalno raste, potvrdila je policija u Hamburgu, gdje je u toku summit 20 najvećih ekonomija svijeta.

Najčešće povrede su od kamenica, a raste i broj privedenih osoba – za sada ih je blizu šezdeset.

Policija je ranije objavila da je najmanje 100 policajaca ozlijeđeno.

Hitne službe su potvrdile i da je najmanje 11 prosvjednika teško ozlijeđeno nakon što su pali sa zida visokog četiri metra.

Desetak ambulantnih ekipa i 65 vatrogasaca bili su pozvani na mjesto nezgode, a nakon što su stigli zbrinuli su 26 ozlijeđenih osoba, među kojima i 11 sa teškim ozljedama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je nasilje. Rekla je kako razumije mirne proteste, ali da demonstranti “ugrožavaju živote ljudi”.

“Ugrožavaju živote samih demonstranata… to je neprihvatljivo”, rekla je ona.

U međuvremenu, policija je zatražila pojačanje.

Reporter Al Jazeere David Chater javlja da je policijskim snagama širom Njemačke upućen poziv da pošalju ljude u Hamburg.

“Trojica policajaca su u teškom stanju. Većina ozljeda uzrokovana je bocama i kamenjem, koje prosvjednici bacaju na policajce. Više njih ima potres mozga ili posjekotine. Policija priznaje da ne može kontrolirati okupljene kao što je očekivala. Ranije je objavljeno da je 20.000 policajaca raspoređeno širom Hamburga, kako bi zaštitili lidere zemalja G20, ali to nije dovoljno, s obzirom na toliki broj ozlijeđenih policajaca”, javio je Chater.

Prosvjednici tokom dana pokušavaju blokirati glavne ceste koje vode prema mjestu održavanja summita, dok se policija trudi spriječiti ih u tome.

Tokom popodneva javljeno je i da je supruga američkog predsjednika, Melania Trump ostala zarobljena u hotelu u kojem je smještena nekoliko sati, jer joj je zbog blokada prosvjednika onemogućeno kretanje.

“Ozbiljniji incident se dogodi kad je signalna raketa ispaljena na jedan od helikoptera koji kruže nad Hamburgom. Helikopter nije pogođen, inače bi incident bio mnogo ozbiljniji. Policija jedva uspijeva kontrolirati prosvjednike, koji se nalaze po cijelom gradu”, javio je Chater.

Najmanje 13.000 prosvjednika sudjelovalo je u maršu u četvrtak, a među njima 1.000 je bilo anarhista, s crnom maskom preko lica, navodi policija.

Izgredi su počeli navečer, poslije polaska povorke od 12.000 osoba, prema policijskoj procjeni.

Nastavljeni su zatim na različitim mjestima u toj sjevernonjemačkoj luci, koja je u petak i subotu mjesto održavanja summita G20.

Nasilne osobe bacale su boce, kamenje i petarde na policajce, koji su odgovorili vodenim topovima i suzavcem.

Nekoliko je vozila zapaljeno, prema podacima policije, oštećeni su izlozi trgovina i banaka, a barikade su podignute u nekoliko četvrti.

Do 20.000 policajaca nadzirat će glavni prosvjed, koji organizira savez antikapitalističkih skupina.

Veliko okupljanje na poziv pokreta krajnje ljevice očekuje se u subotu prijepodne.

Prosvjednici tvrde da G20 nije uspio riješiti mnoga pitanja koja prijete svjetskom miru, uključujući klimatske promjene, sve veće nejednakosti i nasilne sukobe.

Američki predsjednik Donald Trump je jedna od glavnih meta prosvjednika, no ironija njihovog nezadovoljstva jest to što s Trumpom dijele zajedničku nesklonost globalizaciji, javljaju agencije.

No, Trump u Hamburg dolazi zagovarati trgovinska pravila koja bi išla u korist Amerike, dok prosvjednici zahtijevaju veća prava za siromašne bez obzira gdje žive.

Izvor: Al Jazeera i agencije