Video: Vodeni top na štrajkače u Francuskoj

U prisustvu približno 80 radnika u štrajku, vatrogasci su ugasili zapaljene gume na putevima poslije čega se nad tim područjem nadvio crni dim (EPA)

Francuska policija upotrijebila je i u srijedu vodeni top kako bi rastjerala aktiviste koji su blokirali skladište nafte na sjeverozapadu države, u trenutku kada na benzinskim pumpama ponestaje benzina, a sindikati zaoštravaju štrajk u oštrom protestu protiv reforme rada i novom zakonu o radu, prenose agencije.

Demonstranti se, između ostalog, protive produženju radne sedmice, koja u Francuskoj trenutno iznosi 35 sati.

 

 

Već jedna petina benzinskih pumpi oskudijeva u gorivu, a policija je probila blokadu skladišta u mjestu Douchy-les-Mines, u blizini granice s Belgijom, a koje aktivisti drže još od četvrtka.

“Uklonili su sve naše barikade. Blokada skladišta je prekinuta bez sukoba”, rekao je Willy Dans, predstavnik lokalnog ogranka sindikata SUD, te dodao kako je policija veoma brzo djelovala.

“Upotrijebili su vodene topove, imam utisak kako su bili veoma napeti”, kazao je on za agenciju AFP.

 

 

U prisustvu približno 80 radnika u štrajku, vatrogasci su ugasili zapaljene gume na putevima, poslije čega se nad tim područjem nadvio crni dim.

Dio socijalnih nereda

Većina benzinskih stanica u ovoj zoni nema gorivo, zbog čega su vozači prinuđeni prelaziti u Belgiju kako bi napunili spremišta gorivom.

Blokade rafinerija i skladišta su dio socijalnih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada, koju predlaže nepopularna socijalistička Vlada predsjednika Francoisa Hollandea.

Philippe Martinez, lider sindikata CGT koji je organizirao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava kako će se akcija nastaviti dok sporni Zakon o radu ne bude povučen.

Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je u srijedu dodatno otežan zbog štrajka na željeznicama, koji je izazvao haos među građanima koji na posao idu vozom.

Hollande je rekao kako su protesti neprihvatljivi i obećao razbijanje blokade.

Izvor: Agencije