Oglasi

Video: Vojna parada u Bagdadu, slavi se pobjeda nad ISIL-om

Centralnim trgom u glavnom gradu Iraka zajedno su prošle vojne jedinice iračke vojske i paravojne šiitske formacije.

Velikom vojnom paradom, Irak je u četvrtak obilježio godišnjicu Republike, ali i pobjede protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, saopćili su irački zvaničnici.

Na današnji dan 1958. godine vojnim udarom je ukinuta iračka monarhija i uspostavljena Republika.

Centralnim gradskim trgom u Bagdadu zajedno su prošle svečane vojne jedinice iračke vojske i paravojne šiitske formacije.


Specijalne iračke snage u borbi protiv terorizma Foto: AP

Ceremoniji je prisustvovao i premijer Haider al-Abadi, koji je istakao da Iračani slave ne samo Dan republike, nego i vojne pobjede u ratu protiv ISIL-a.

Različite jedinice prolazile su centrom Bagdada, dok su ih nadlijetali avioni i helikopteri.

"Parada je održana da bi se obilježilo oslobađanje Falluje i Ramadija i druge iračke teritorije", rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane.


Foto: AP

Iračka vojska je, uz pomoć milicija i međunarodne koalicije, zauzela Falluju, grad 50 kilometara od Bagdada, koji je bio pod kontrolom ISIL-a od ljeta 2014. godine.

Vlasti su objavile da su zauzele Ramadi, prijestolnicu provincije Anbar, krajem decembra, ali su borbe na tom području nastavljene.

Bagdad je nedavno osvojio vojnu bazu južno od Mosula, za koju je Pentagon rekao da će biti ključna u zauzimanju ovog grada od ISIL-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.