Video: Vojska Srbije pokazala svoje najjače potencijale

[Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije]

Srbijanski ministar obrane Zoran Ðorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su na poligonu Nikinci, nedaleko Beograda, pripremama pred predstojeću središnju svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobjede.

Ta će se svečanost, pod nazivom “Čelik 2017.”, na vojnom poligonu Nikinci održati narednog utorka.

Ministar Ðorđević najavio je da će na svečanosti biti izvedeno “bojevo gađanje sa artiljerijskim i raketnim naoružanjem, a biće prikazano i delovanje tenkova, vazduhoplova, ali i pešadijskog naoružanja”.

Prema njegovim riječima, u prikazima borbi sudjelovat će pripadnici vojske i policije, dok će građani, posredstvom TV-prijenosa, moći vidjeti čime raspolaže Vojska Srbije, kao i mogućnosti novih proizvoda Odbrambene industrije Srbije.

“Veliki broj sredstava i njihovo delovanje biće prikazani javnosti prvi put”, naveo je Ðorđević.

Vojna vježba

Svečanost “Čelik 2017.” trebao bi obilježiti “program sa posebnim akcentom na prikaz dostignutog stepena razvoja naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta i privrednih društava iz grupacije Odbrambene industrije Srbije i Jugoimport sa bojevim gađanjem”, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Najavljeno je i kako će tom prilikom biti prikazane performanse i mogućnosti sredstava među kojima su višenamjenska oklopna vozila “Miloš” i “Lazar”, sistemi “Morava” i “Oganj”, te samohodna haubica “Nora”.

Osim njih, bit će prikazani i novi model tzv. modularne puške, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, a prvi put široj javnosti bit će predstavljen i sistem “Alas”.

Planirano je da u okviru programa posvećenog prikazu osposobljenosti Vojske Srbije,bude izveden i prikaz rješavanja talačke situacije, koji će zajedno realizirati pripadnici jedinice “Kobre” i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije.

Izvor: Agencije