VIDEO: Vojska zauzela uporište pobunjenika

Assadove snage u borbama za Rabiju [Izvor: YouTube/Eyad Al-Hosain]

Snage sirijskog režima zauzele su u nedjelju lokalitet Rabiju, posljednje strateško uporište pobunjenika u obalnoj pokrajini Latakiji, objavila je državna televizija.

Citirajući vojni izvor, mediji su objavili da su “oružane režimske snage, u suradnji s prorežimskom milicijom, preuzele nadzor nad lokalitetom Rabia”, prenosi Hina.

Rabia je u rukama oporbe od 2012. godine, pod kontrolom pobunjeničkih skupina u Siriji, među kojima sirijskih Turkmena i Fronte al-Nusra, sirijskog ogranka Al-Kaide.

Sirijski opservatorij za ljudska prava također je objavio tu informaciju.

“Tijekom 48 sati režimske snage su opkolile lokalitet s južne, zapadne i sjeverne strane, zauzevši 20 sela uokolo”, kazao je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman.

Po njemu su visoki ruski vojni dužnosnici vodili bitku za Rabiju i ruski su udari ondje “odigrali ključnu ulogu”.

Mirovni pregovori u Ženevi

Prema navodima te organizacije, kontrola nad gradom omogućuje sirijskim snagama daljnje napredovanje prema turskoj granici, prenosi Srna. 

U zračnim napadima ubijeno je više od 90 civila u 48 sati na istoku Sirije, nekoliko dana prije početka mirovnih pregovora u Ženevi.

Ti neizravni razgovori sirijskog režima i oporbe, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, trebali bi teoretski početi u ponedjeljak, ali se još uvijek raspravlja o sastavu oporbenog izaslanstva.

Početak bi se mogao odgoditi za nekoliko dana, po UN-u.

Moskva je u rujnu pokrenula zračnu intervenciju u Siriji protiv, kako tvrdi, skupine Islamska država Irak i Levant, dok Zapad tvrdi da je cilj bila podrška snagama predsjednika Bashara al-Assada.

Izvor: Agencije