VIDEO: Vrućina istopila ulice

U Indiji se, zbog vala velikih vrućina koje su od prošle sedmice zahvatile tu zemlju, tope putevi i ulice u najprometnijim gradovima u kojem je zabilježena najviša temperatura u historiji mjerenja u Indiji.

Stanovnici grada Valsad se suočavaju sa teškoćama da pređu ulicu zbog otopljenog katrana, piše Independent.

Videosnimci indijske NDTV televizije pokazuju zalijepljenu obuću na površini puteva, ostavljene sandale po ljepljivim trotoarima i ženu koja pada pokušavajući preći ulicu sa teškim kesama zbog kojih dodatno “tone” u asfalt.

Temperature u dijelovima zapadne Indije su prošle sedmice bile iznad 50 stepeni Celzijusa.

Rekord je zabilježio grad Phalodi u državi Radžastan, gdje je izmjeren 51 stepen. Najviša temperatura izmjerena u Indiji je 50,6 stepeni u gradu Alvar 1956. godine.

Očekuje se još jedan toplotni val

Stotine ljudi je umrlo od posljedica dehidracije i toplotnih udara. Opustošena su polja u više od 13 indijskih država zbog čega su poljoprivrednici napustili svoja imanja i evakuirali se u veće gradove, a zabilježeni su i slučajevi samoubistava vlasnika manjih, uništenih imanja koji nisu željeli ići u grad.

Independent prenosi da toplotni val, velika suša i sve veća nestašica vode utječe na kvalitet života više od 330 miliona ljudi.

Maj i juni su natopliji mjeseci u Indiji, kada temperature redovno prelaze 40 stepeni uoči monsunske kiše, ali je ozbiljnost ovogodišnje toplote bez presedana.

Indijski meteorolozi očekuju da će dolaskom oblaka krajem ove sedmice pasti temperatura, a očekuje se i kiša. Međutim, sljedeći val vrućina je najavljen već za početak juna.

Meteorološki stručnjaci tvrde da uzrok ovih vrućina nije globalno zagrijavanje već urbanizacija.

Izvor: Agencije