Video: Zapalio se školski autobus, poginula djeca

Najmanje 16 osoba je poginulo kada je školski autobus mađarskih registarskih tablica u petak navečer udario u stub na autoputu na sjeveru Italije i zapalio se, saopćila je jutros vatrogasna služba. Prema dostupnim informacijama, vozač autobusa je izgubio kontrolu i zabio se u stub.

Gotovo 36 povrijeđenih je prevezeno u bolnicu u Veroni, a zvaničnici strahuju da bi broj nastradalih mogao biti veći.

U autobusu su bili učenici iz Mađarske starosti između 14 i 18 godina, prenosi Tanjug, koji su se vraćali sa ekskurzije iz Francuske.

Kako prenosi AP, 39 osoba je preživjelo, mada su neki od njih teško povrijeđeni.

“Jedan putnik je u komi i u životnoj je opasnosti”, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Vozač izgubio kontrolu

On je kazao da je vozač autobusa izgubio kontrolu, a da istražitelji nisu pronašli tragove kočenja.

Szijjarto je rekao i da ima informaciju da je ukupno bilo 54 putnika, među kojima dvije odrasle osobe, kao i dva strana vozača, ali da iz za sada nepoznatih razloga vjeruje da je bilo i više putnika, navodi AP.

Načelnik italijanske policije Girolamo Lacquaniti rekao je da u incidentu nije učestvovalo nijedno drugo vozilo i da nije jasno zašto je autobus udario u stub.

Državni radio RAI preneo je da je slovenski vozač kamiona koji je bio iza autobusa primijetio problem sa jednim točkom autobusa i da je probao da upozori vozača, ali da vozač nije reagirao dovoljno brzo.

Među žrtvama bi mogao biti i vozač, francuski državljanin sa porodicom, prenosi italijanska agencija AGI, navodeći da su se djeca vraćala iz Francuske gdje su bili na ekskurziji.

U autobusu je bilo gotovo 50 putnika, prenosi Corriere della Sera.

Uzrok nesreće se istražuje, dodaje AFP.

Izvor: Agencije