Video: Zaplijenjen kokain vrijedan 312 miliona dolara

[YouTube/Australian Federal Police via Storyful]

Policijske snage Australije i Novog Zelanda su zaplijenile kokain vrijedan 312 miliona dolara, nakon istrage koja je trajala 2,5 godina.

U zajedničkom saopćenju, Australska savezna policija (AFP) je navela da su u okviru akcije za borbu protiv krijumčarenja droge na Južnom Pacifiku 2. februara presreli jahtu koja se kretala od Novog Zelanda. Na brodu Elakha je pronađeno 1,4 tone kokaina vrijednog 312 miliona dolara, što je rekordan iznos za ove policijske snage.

Nakon hapšenja posade, narednog dana je AFP uhapsio tri muškarca na Južnoj obali, koje sumnjiče da su planirali da dočekaju Elakha na moru, kako bi preuzeli drogu. Četvrti muškarac iz mreže krijumčara je uhapšen u Sydneyju.

Na brodu Elakha je pronađeno 1,4 tone kokaina

Uhapšeni se suočavaju sa brojnim optužnicama za krijumčarenje droge, zbog čega im prijeti kazna doživotnog zatvora.

Na videosnimku koji su objavile australske snage reda i zakona se vidi kako policija prebacuje pakete kokaina iz jahte usidrene na doku, a vidi se i hapšenje nekoliko muškaraca.

Velika zapljena droge ja zajednička akcija AFP-a, Australskih graničnih snaga (ABF), Carinske službe Novog Zelanda (NZCS), te Agencije za organizirani finansijski kriminal Novog Zelanda (OFCANZ).

AFP je dodao da su dobili podršku zvaničnika Francuske Polinezije i Transnacionalne kriminalističke jedinice Fidžija.

Izvor: Agencije