Video: Žestoki sukobi na prvomajskim protestima u Parizu

Deseci zamaskiranih mladih napalo je u ponedjeljak u Parizu molotovljevim koktelima policiju koja je odgovorila suzavcem, a u sukobu je povrijeđeno troje pripadnika interventne policije, od kojih je jedan zadobio teške opekotine, javljaju agencije.

“Zamaskirane osobe bacale su na policiju razne predmete i moltovljeve koktele, a snage reda odgovorile su suzavcem. Povrijeđeno je troje policajaca”, kazala je glasnogovornica policije.

Iz povorke u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada, izdvojilo se oko 150 zamaskiranih mladih koji su izazvali nerede.

Mimohod u povodu 1. maja organizirala su četiri sindikata, demonstrirajući protiv ukidanja radničkih prava, ali i ekstremne desnice pa su se čuli pozivi za uskraćivanje glasa čelnici Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Međutim, između sindikata je došlo do raskola oko usvajanja stavova prema predsjedničkim kandidatima. Drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem će se suočiti Le Pen i centrist Emmanuel Macron, održava se u nedjelju, 5. maja.

Izvor: Agencije