Video: Zračni udari na ISIL kod Mosula

Vojna koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država jutros je izvela zračne udare na pozicije grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) istočno od Mosula, nakon što je irački premijer Haider al-Abadi najavio početak kampanje za preuzimanje grada.

Prema izjavi Komande snaga Pešmergi regije Kurdistan, približno 4.000 boraca učestvuje u akciji u Khaziru, istočno od Mosula.

Kurdska medijska organizacija Rudaw izvijestila je u ponedjeljak da su Pešmerge, uz pomoć koalicijskih zračnih udara, oslobodili sedam sela od ISIL-a u regiji Khazir.

“Došlo je vrijeme za pobjedu i operacija za oslobađanje Mosula je počela”, kazao je ranije Abadi u obraćanju koje je prenosila državna televizija.

“Danas proglašavam početak ove pobjedničke operacije, koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma grupe Islamska država Irak i Levant”, rekao je irački premijer.

Sjedinjene Američke Države i međunarodna koalicija koju predvode spremni su podržati Irak u teškoj borbi za oslobođenje Mosula, izjavio je američki ministar odbrane Ash Carter.

Ključna bitka

“Ovo je ključni trenutak u borbi protiv ISIL-a. Uvjereni smo da će naši irački partneri savladati zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od ISIL-ove mržnje i brutalnosti”, kazao je Carter.

“I dalje čujemo avione koji nadlijeću područje i izvode zračne udare, te intenzivnu artiljerijsku vatru. U toku su aktivne borbene operacije. Snage Pešmergi napreduju na više frontova. Nakon početnih uspjeha sada je napredovanje usporeno. Problem predstavljaju brojne eksplozivne naprave postavljene pored puta. Pešmerge napreduju veoma oprezno, dok ISIL pruža žestok otpor. Artiljerijom su gađali položaje Pešmergi, a zabilježena su i dva samoubilačka napada autobombama. Na sve načine pokušavaju usporiti snage koje napadaju. Kurdske snage koriste protivtenkovsko naoružanje kako bi zaustavili pokušaje prolaska automobila-bombi. Kurdske snage su zauzele neka naselja, ali treba spomenuti da je riječ o selima koja se nalaze daleko od samog grada. Mosul je još udaljen nekoliko kilometara, i očigledno je da će ova operacija ići veoma sporo”, javlja reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Pokretanje ove operacije označava početak bitke koja bi mogla biti najteža u dosadašnjem ratu protiv grupe ISIL.

Mosul je pod kontrolom ISIL-a od juna 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo približno dva miliona stanovnika.

Izvor: Al Jazeera