VIDEO: Zračni udari Rusije na područja Turkmena

Ruski avioni izveli su zračne udare na položaje snaga sirijske opozicije u pokrajini Latakija, a iste ciljeve raketama su napale i snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.
 
To je području na kojem je jučer srušen ruski avion, a poprište borbi je planinski predjel u blizini tursko-sirijske granice, kojeg uglavnom naseljavaju Turkmeni. 
 
Ruske udare potvrdila je i organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), grupe za monitoring sa sjedištem u Londonu.

Ruski avioni od prošle noći snažno bombarduju oblasti Jabal Akrad i Jabal Turkman na sjeveru provincije, izjavio je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Dodao je da su ruski avioni izveli najmanje 12 zračnih udara, ali da nema podataka o žrtvama, prenosi AFP.

Rušenje aviona

Jedan aktivista na terenu potvrdio je da je gađana oblast Jabal Nuba, gdje su pobunjenici u utorak uništili jedan ruski helikopter koji je, pod neprijateljskom vatrom, bio primoran da prinudno sleti.

Od posade helikoptera, poginuo je jedan član, dok su ostali spašeni.

Turska je u utorak oborila ruski avion Su-24 tvrdeći da je narušio njen zračni prostor te da se piloti nisu obazirali na upozorenja. Rusija tvrdi da avion nije bio iznad Turske, već u zračnom prostoru Sirije.

Pobunjenici su ubili jednog od pilota koji se katapultirao iz aviona. Drugog pilota su spasile ruske i sirijske specijalne snage.

Od 30. septembra ruske zračne snage izvode udare na mete ISIL-a i opozicionih grupa u Siriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije