Video: Žrtve na nasilnim protestima Kurda

[Facebook/NRT]

Najmanje tri osobe su ubijene, dok je više od 80 ljudi povrijeđeno tokom drugog dana protesta iračkih Kurda zbog višegodišnjih mjera štednje i neisplaćivanja zarada u javnom sektoru, pri čemu je došlo do sukoba demonstranata sa iračkim snagama sigurnosti.

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je, nakon današnjeg incidenata, da će preduzeti akciju ako ijedan građanin bude napadnut u sjevernom poluautonomnom iračkom regionu Kurdistana, prenosi Reuters.

Gotovo 1.350 demonstranata, pretežno prosvjetnih radnika, studenata i civilnih službenika, protestiralo je u Sulaimaniyi.

Vlasti u tom gradu rekle su britanskoj agenciji da su tri osobe ubijene tokom sukoba sa kurdskim snagama sigurnosti  u mjestu Ranya, dok su regionalni zdravstveni zvaničnici rekli da je šest osoba povrijeđeno kada su sigurnosne snage na masu demonstranata ispalile gumene metke i suzavac.

Demonstranti su u utorak, također, napali prostorije glavnih političkih partija u provinciji Sulaimaniya, prenosi Tanjug.

Regionalna vlada iračkog Kuridstana (KRG) priznala je da demonstranti imaju “legitimno pravo” da protestiraju, ali je naglasila da napadi na vladine urede i sjedišta partija u Sulaimaniyi nisu prihvatljivi.

Tenzije su visoke u toj regiji otkako je centralna vlada u Bagdadu uvela oštre mjere kada je KRG jednostrano održao referendum o neovisnosti 25. septembra na kojem su Kurdi pretežno glasali za otcjepljenje.

Izvor: Agencije