Videoigre mogu pomoći u sprečavanju demencije

Kod mladih ljudi, koji su igrali videoigru Super Mario 64 iz 1996. godine samo dva mjeseca, povećala prostorna i epizodna memorija, u odnosu na one koji su igrali dvodimenzionalnu igru (EPA)

Igranje videoigara, kao što je Super Mario, tokom dva mjeseca može unaprijediti kapacitet mozga i pomoći u sprečavanju razvoja demencije, navode naučnici. Istraživači su ustanovili kako je igranje trodimenzionalnih (3D) videoigrara, slagalica ili logičkih igara povezano sa većom sivom u dijelu mozga koji je određen za navigaciju, piše The Telegraph.

Vježbanje mozga uz 3D videoigre povećava sivu masu hipokampusa koji je vitalan za učenje novih vještina, a to se dešava jer se od igrača traži da koriste procese prostorne memorije kako bi napravili mapu okruženja u igrama.

U istraživanju se također navodi kako igranje takvih videoigara može dovesti do rasta mozga kod mlađih odraslih osoba.

Slučaj vozača crnih taksija

Istraživanje je proveo Univerzitet u Montrealu i ono pokazuje kako se kod mladih ljudi, koji su igrali videoigru Super Mario 64 iz 1996. godine samo dva mjeseca, povećala prostorna i epizodna memorija, u odnosu na one koji su igrali dvodimenzionalnu igru.

Veza između kognitivnih mapa i povećanja sive mase hipokampusa prvi put je otkrivena kod vozača crnih taksija koji prolaze kroz žestoku obuku kako bi se naučili snalazit na londonskim ulicama.

Istraživači su ustanovili kako ovi vozači imaju više sive moždane mase u odnosu na druge kolege u saobraćaju.

Greg West, profesor sa Univerziteta u Montrealu, kaže kako se nada da će ovakvo treniranje uz 3D videoigre pomoći u sprečavanju propadanju moždanih aktivnosti, kao i nastanka demencije.

Izvor: Agencije