Videopriča: I Trump je imigrant

Donald Trump je u predizbornoj kampanji najavio da želi sagraditi zid na granici SAD-a i Meksika i to ne bilo kakav zid već, kako kaže: „velik, lijep, moćan zid“.

U jesen prošle godine aktivisti su na granici naslikali mural igrajući se Trumpovim riječima, ali je u protestu nezadovoljnih Meksikanaca prefarban zelenom bojom.

Rafael, koji živi u blizini i koji je sve vidio, kazao je: „Svi su vrištali i govorili ružne riječi, kao da je Trump tu.“

Umjetnik Mode Orozco i njegova porodica izrazili su se na mnogo pozitivniji način, naslikavši mural koji kaže: „Svi smo mi migranti, uključujući i Trumpa“.

„Naslikao sam škotsku zastavu zato što je njegova majka iz Škotske, tako da je i on imigrant kao i mi. Tu je i sirijska djevojka. Naslikao sam zastavu Sirije u pozadini zato što mislim na te ljude i sve probleme sa kojima su suočeni. Isto je i ovdje u Meksiku i Južnoj Americi.

Naslikani leptiri predstavljaju migrante. Oni lete kilometrima u potrazi za svojom sudbinom i oni nemaju granice“, kaže Orozco.

Na pitanje zašto ovaj mural nije negativan unatoč svim negativnim porukama koje je Trump uputio, Orozco odgovara: „Samo pokušavam da pokažem da svi možemo živjeti zajedno kao na mom muralu, svi smo zajedno i ništa se ne dešava. Svi smo različiti, ali i svi smo ljudi.“

Izvor: Al Jazeera