Videopriča: Ruski koncert i raketni napad na izbjeglice

Priredio: Fahrudin Smailović

Ruski orkestar nedavno je održao koncert u amfiteatru Palmire, nakon što su iz tog antičkog sirijskog grada istjerani borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da on ovaj koncert vidi kao znak sjećanja na žrtve ekstremizma i kao nadu u pobjedu nad terorizmom širom svijeta.

”Koncert smatram znakom zahvalnosti, sjećanja i nade”, istakao je on.

Sirijska vojska je poslije žestokih borbi i uz pomoć saveznika i ruske avijacije preuzela krajem marta kontrolu nad Palmirom nakon skoro godinu dana otkako su taj grad zauzele snage ISIL-a.

Istog dana kada je održan koncert desio se smrtonosni zračni napad na izbjeglički kamp u Idlibu, za koji opozicija optužuje Vladine snage.

U napadu je poginulo najmanje 28 osoba, među kojima žene i djeca.

Održavanje koncerta osudila je opozicija i pojedini zapadni političari.

Britanski ministar Phillip Hammond koncert nazvao “neukusnim pokušajem da se skrene pažnja sa stradanja miliona Sirijaca”.

Palmira ili “Nevjesta pustinje” poznata je po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala. Od početka rata u Siriji u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih građevina.

Izvor: Al Jazeera