Videopriča: Stadioni na kojima će se igrati Mundijal u Kataru

Nakon završetka Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. u Rusiji sve oči prešle su na Katar, koji se priprema da 2022. ugosti najveći nogometni događaj na planeti.

Mala zaljevska nacija bit će prva iz arapskog svijeta koja će ugostiti Svjetsko prvenstvo.

Zimski termin održavanja, kojim će se izbjeći ljetne vrućine u tom dijelu Azije, promijenit će dosadašnju tradiciju Mundijala.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino tokom posjete Dohi pohvalio je napredak na infrastrukturnim radovima nakon što je obišao osam stadiona i nekoliko trening-kampova koji će biti korišteni tokom jednomjesečnog turnira.

“Kad uđete ovdje, možete odmah osjetiti kako je impozantno i možete vidjeti napredak koji se ovdje postiže četiri godine prije početka prvenstva”, rekao je on.

‘Još bolji Mundijal’

“Svjetsko prvenstvo u Rusiji bilo je najbolje ikad, ali Mundijal 2022. treba biti još bolji. Mislim da je ovo prvenstvo izuzetno značajno, ne samo za Katar nego i za cijelu regiju, koja gaji veliku strast prema nogometu i mnogo ulaže u njega”, dodao je Infantino.

Katar je 2010. u borbi za domaćinstvo nadjačao Australiju, Japan, Južnu Koreju i SAD.

Najmanje 26.000 ljudi direktno je uključeno u građevinske radove na stadionima.

Sedam novih stadiona, koji se mogu nazvati umjetničkim djelima, imat će sisteme za hlađenje na otvorenom.

Stadioni Al Wakrah i Al Bayt u Al Khoru bit će spremni u decembru, a prema planovima, sva borilišta bit će završena dvije godine prije početka SP-a.

Izvor: Al Jazeera